Някои от най-известните ледници в света, сред които тези в италианските Доломити, в националните парковете Йосемити и Йелоустоун в САЩ и в планината Килиманджаро в Танзания ще изчезнат до 2050 г. заради глобалното затопляне, независимо от нивото на покачване на температурите, предадоха Ройтерс и АФП, цитирайки доклад на ЮНЕСКО.

Проучването на организацията на ООН за образование, наука и култура се фокусира върху 18 600 ледника от 66 000 кв. километра, намиращи се в 50 обекта на световното наследство, или 10% от общата ледникова повърхност на планетата. Експертите предупреждават, че една трета от тези ледници ще изчезнат до 2050 г.

Останалите все пак могат да бъдат спасени, ако покачването на глобалните температури не надвиши 1,5 градуса Целзий спрямо прединдустриалните показатели. При обичайните нива на отделяните от бизнеса вредни емисии около 50 на сто от ледените образувания, обявени за световното наследство, могат почти напълно да изчезнат до 2100 г.

Авторът на доклада Талес Карвальо каза пред Ройтерс, че ледниците в списъка на световното наследство губят средно около 58 млрд. тона лед всяка година - това се равнява на общия годишен обем вода, използван във Франция и Испания заедно - и допринасят за почти 5% от глобалното покачване на морското равнище. Според него единствената най-важна мярка за предотвратяване на голямото отдръпване на ледниците в световен мащаб е драстично намаляване на вредните емисии, пише БТА. 

ЮНЕСКО препоръчва също властите да повишат наблюдението, проучванията и да предприемат мерки за избягване на риска от бедствия. „Когато ледниковите езера се пълнят, могат да прелеят и да причинят катастрофални наводнения надолу по течението“, отбелязва Карвальо.