Едва ли е изненада за някого, че влизането във форма и редовните тренировки са една от най-поставяните цели през всяка нова година. И вероятно всеки си я е поставял. Не голяма част от хората обаче си изграждат навик и се придържат към постоянен режим на физическа активност през цялата година.

Още от самото начало често сами се обричаме на провал, що се отнася до спортуването. И това се получава, защото "тръгваме с голямата кошница" и високият ни ентусиазъм ни кара да си поставяме твърде амбициозни цели. Затова обикновено само след първите няколко тренировки вече се чувстваме уморени и решаваме, че каквото и да сме започнали да спортуваме, то не е за нас.

Колкото и обаче да ни се струва като мисия невъзможна, създаването на последователен, постоянен и устойчив режим на тренировки е съвсем постижимо. Ето и няколко практични съвета, с които можем да го направим, подбрани от Криста Сгоба, сертифициран личен треньор и редактор на Self.

По-малкото е повече, поне в началото

В повечето случаи човек решава, че трябва да тренира три пъти в седмицата например. Това обаче може да се окаже висока летва за някои, особено за начинаещите.

Най-добрият вариант да започнем с физическите упражнения е, като ги въведем веднъж в седмицата. Поне в началото. След това, спрямо как се чувстваме, можем да ги увеличим до два пъти в седмицата, а по-нататък, и до три. С времето вече ще сме си изградили навик и ще се чувстваме по-уверени в себе си.

Без външно влияние и сравняване с други

Често с идеята да се чувстваме по-мотивирани за целите си, в социалните мрежи следваме спортисти и инфлуенсъри, които всеки ден демонстрират личните си резултати и постижения. Това обаче реално може да ни обезсърчи.

За да не саботираме собствения си потенциал в тренировките, не бива да се оставяме да ни влияят хора, които имат съвсем различни цели от нашите. Все пак, ако ние сме начинаещи, то те в повечето случаи не са и е съвсем естествено да показват недостижими към момента за нас резултати.

Не е вярно, че без болка няма победа

No pain - no gain е култова фраза. Или иначе казано - без болка няма победа. Но не това трябва да се превръща в цел, когато искаме да си изградим постоянен режим на тренировки. Защото докато в началото може и да усещаме мускулна треска и да си мислим, че това е доказателство за напредък, то в последствие мускулите ни свикват с натоварването.

Щом спрем да усещаме болка и схващания обаче, това далеч не означава, че не правим достатъчно. Просто не е нужно да се пресилваме, за да има резултат от упражненията.

Почивките са с приоритет, колкото и тренировките

Противно на това, което някои хора съветват, почивката в действителност трябва да бъде с приоритет, също колкото и тренировките. Ако не си позволяваме дори и ден да не сме в залата, е много вероятно след време да се почувстваме изтощени и да не можем да изпълняваме упражненията достатъчно ефективно.

Освен това се излагаме на опасност от нараняване или контузия. За да сме в оптимална форма и да имаме сили и енергия да спазваме графика си, е добре да си почиваме минимум два дни в седмицата, и то ако сме напреднали. Ако сме начинаещи пък, е препоръчително да редуваме един ден тренировка с един ден почивка.

Спортът е и разнообразие

Ако сме започнали спортната си година с фитнес например, не е никак лоша идея в последствие да се огледаме и за друг вид спорт, който да опитаме - например йога, плуване, аеробика или пилатес. По този начин от една страна ще предизвикваме тялото си, а от друга ще вкараме разнообразие и динамика в тренировките.

Освен това е напълно нормално да имаме и дни, в които сме продуктивни и удовлетворени, и такива, в които просто не се чувстваме в оптимална форма. Това също е вид динамика, която е нормална за всяко човешко тяло и просто трябва да приемем, вместо да позволяваме да ни отказва от идеята за постоянен режим на тренировки.

 

Източник: lifestyle.bg