Зениците на очите не просто реагират на светлината, но издават и емоционалното ни състояние. Когато сме особено раздразнени или стресирани, когато изпитваме отвращение, погнуса или страх, те се разширяват. Така по големината им може да се съди и за интелигентността.

Изследователи от Технологичния институт в американския щат Джорджия са разкрили , че има връзка между големината на зеницата и коефициента на интелигентност (IQ) у човек. В проучване, публикувано в специализираното списание ScienceDirect, са участвали 500 доброволци на възраст между 18 и 35 години. Преди експеримента да започне е била измерена големината на зеницата на всеки участник в изследването в затъмнено помещение, тъй като тя може да варира между 2 и 8 мм.

След това участниците е трябвало да решат различни тестове за интелигентност. Така в първия етап била оценявана наречената „флуидна интелигентност“, т.е. способността да се мисли логично при търсенето на решения на различни проблеми. На следващия етап от изследването е бил измерен капацитетът на работната памет, тоест какъв обем от информация може да съхрани паметта за определен период от време. Накрая е била направена проверка на способността за концентрация над определена задача, независимо от наличието на различни странични смущения.

Наблюдава се изненадващо категоричен резултат  : колкото по-големи зеници, толкова по-добри  резултати са отчетени на тестовете.

Разликата в големината на зениците при отделните участници е била толкова голяма, че се е виждала и с просто око.