Когато гневът ни завладее се чувстваме сякаш нищо не е в състояние да ни успокои. И за да се върнем към обичайното си състояние, се нуждаем от някоя ефективна техника, с която успешно и най-важното - бързо, да изгоним негативните мисли от главата си.

Някои броят до 10 и дишат дълбоко, а други следват съвета на японски учени, които след проведен експеримент откриха друг бърз начин за справяне с гнева. Изглежда да напишем мислите си на лист ни помага не само да ги съберем, но и да ги изтрием - когато искаме да го направим.

Дори самите изследователи остават изненадани откривайки, че когато запишем гневната си реакция след някаква случка на лист, а след това накъсаме този лист на малки парчета или го пуснем в шредера, това не просто намалява чувството за гняв, а почти го елиминира. 

В експеримента участват две групи участници, които са подложени на едно и също негативно преживяване - получават ниска оценка за интелигентност, интерес, дружелюбност, логика и рационалност от докторанти в Nagoya University, което откровено ги обижда. След това те е трябвало да напишат на лист своята обратна връзка като акцентират върху емоциите, които оценяването е предизвикало у тях.

Едните просто изхвърлят листа или го оставят на бюрото си, а другите го скъсват или унищожават. Всички са заявили, че имат високи нива на гняв, но при вторите те се връщат към първоначалното си състояние почти веднага след като унищожават листа, на който са излели емоциите си.

Според учените, тази техника за справяне с гнева е една от малкото, които имат емпирично доказан ефект. Тя може да се прилага ефективно в бизнес средата, в която когато емоциите вземат превес, могат да замъглят разумната преценка, а това не е търсен ефект. Също така лесно може да се превърне в отдушник след стресова среща или в края на натоварен ден, пише SciTechDaily.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock