Едно от най-странните и редки животни на планетата, пристигнало във Великобритания в кутия от зърнена закуска, конфискувана от Гранична полиция, дебютира пред публика в Лондонския зоопарк, пише в. "Дейли експрес".

Създанието от критично застрашения вид Китайски гигантски саламандър, представителите на който са най-едрите земноводни в света, е част от пратка от пет екземпляра, натъпкани в кутия от зърнена закуска. Смята се, че екзотичните животни, пристигнали от Хонконг, са внесени контрабандно във Великобритания за незаконна търговия с домашни любимци.

Гигантските саламандри, наричани "живи фосили" и достигащи на дължина до 180 сантиметра, имат славата на ориенталски деликатес. Смята се, че в естествена среда са оцелели едва няколко екземпляра от вида.  За съжаление животните, конфискувани в Ковънтри, са били толкова зле натъпкани в кутията, че едното се е споминало. Останалите четири са предадени на експерти от Лондонското зооложко дружество, пише dir.bg.

Единият от саламандрите, наречен Професор Лю (Пазач на дракони), е дебютирал пред публика в Лондон в специално проектиран аквариум.