Заклетите фенове на японското анимационно изкуство най-вероятно са попадали на едно видео с Хаяо Миядзаки, който с привичните си коментари тихо се шокира, че някой може и да си помисли да генерира анимация с изкуствен интелект.  
На всички им е известно, че това е доста трудоемка работа, която, разбира се, изисква и голяма доза талант, а феновете са лоялни към художниците и тяхното творчество. Както може да се предположи, всички новини за авторски права върху съдържанието, създадено чрез AI, предизвикват паника и параноя и всеки дръзнал да посегне към технологията бива засипван с критики.

Такъв пример е и стартиращата компания Radius5, която стартира свой собствен генератор на изкуство с изкуствен интелект с аниме, наречен Mimic. Първоначалната идея била художниците да качват свои произведения в платформата, а след това тя да улови стила им и да генерира нови изображения. Малко след старта си платформата беше спряна, защото – както можете да предположите – всички качвали чужди произведения и лавината от критики беше огромна. Цялата история доста заприлича на лов на вещици, но от друга страна японското законодателство за авторското право позволява в създадените от фенове комикси, наречени doujinshi, да използват защитени с авторски права герои. И според специалистите изкуството, генерирано с AI, е напълно законно - а това може да е отправна точка за процъфтяващата културна война, вихреща се в Америка и Европа. И въпреки цялото възмущение – съчетано със собствените хвалебствени хорове на привържениците на AI – технологията не показва никакви признаци на забавяне. 

 

Източник: hicomm.bg