Габон стана първата държава в Африка, която получи пари заради намаляване на въглеродните емисии и деградацията на горите. Наградата от 14 милиона евро се основава на независима оценка на усилията на страната да намали въглеродния отпечатък през 2016 и 2017 година.

Финансовата награда е част от пробивното споразумение между Габон и Централноафриканската горска инициатива (CAFI). В рамките на 10-годишната сделка, подписана през 2019 г., страната може да получи до 126 милиона евро, ако изпълни целите си за допълнително намаляване на въглеродните емисии наполовина до 2025 г.

CAFI стартира през 2015 г. като част от ООН и е подкрепен от дарители, включително норвежкото правителство.

Това е първият случай, в който африканска държава получава награда на национално ниво за намаляване на емисиите, свързани с горите“, казва Свейнунг Ротеватн, министър на климата и околната среда на Норвегия.

„Изключително важно е Габон да направи тази първа стъпка. Страната демонстрира, че със силна визия, отдаденост и стремеж може да се постигне намаляване на емисиите в гората на басейна на Конго", допълни министърът.

Горите на Габон покриват 88% от страната и са дом на уникална дива природа, включително 60% от броя на горските слонове в световен мащаб.

Там дърветата абсорбират общо 127 милиона тона CO2 всяка година, еквивалентно на премахване на 30 милиона автомобила от световните пътища. За да запази своите почти девствени гори, страната е създала 13 национални парка от началото на 2000-ната година насам.

Мониторинг от 1990 г. отчита, че нивата на обезлесяване в исторически план са ниски на нейните територии – под  0,08%. Това означава, че намаляването на въглеродните емисии чрез защита на горите е трудна задача, но не е попречило на страната да въведе амбициозни цели.

Какво представлява финансирането на допълнителна защита на горите

Министърът на водите и горите, моретата и околната среда на Габон, професор Лий Уайт, казва, че първата вноска ще помогне за финансирането на по-нататъшни проекти за опазване на горите на Габон.

Това също проправя пътя за Габон да финализира системите, които ще са необходими, за да позволи на страната официално да продава въглеродни кредити в бъдеще. Признаването на усилията на страната от страна на CAFI е обнадеждаващо, тъй като те са глобалната справка за тези видове плащания“, анализира професорът.

Парите ще отидат за инвестиции в редица проекти за намаляване на въглеродните емисии, включително горско стопанство в общността, научни изследвания и системи, които поддържат защитени територии.

Работим с партньори, за да разработим механизми за плащане, които ще ни позволят да стабилизираме горите и да „изкореним“ обезлесяването и деградацията на горите в страните с високи или ниски обезлесявания, а не просто да забавим обезлесяването.“