Поради натиск от обществено одобрение или от желание за успех в социалните мрежи, често се увличаме по здравословна храна и личности, които я рекламират. Полезното понякога обаче се превръща в мания, която понижава качеството на живот и вреди на човешкото здраве.

Може ли, следвайки Instagram и Facebook звезди, да станем жертви на орторексията - вманиачаване в здравословното хранене?

Темата коментираха по Bg on air експертът по здравословно хранене Яна Данаилова и актьорът Павел Владимиров.

"Свидетели сме на огромен натиск, който социалните мрежи оказват върху хората. Непрестанното визуализиране на съвършени модели и издигане на красотата като основно качество, довежда до разрушаване на връзката между храната и здравето. Много често имиджите в социалните мрежи не са реални", предупреди Данаилова, която е майка на двама тийнейджъри.

Тя е на мнение, че когато детето е неуверено и търси себе си, а тялото му се променя и му излиза хормонално акне, виждайки съвършените мъже и жени то нарушава връзката си с храната.

"Зависи много от възрастта, самочувствието и възпитанието на самия човек. Вманиачаването изнервя. Повече те харесват като си по-небрежен. Във фитнеса избивам агресията и цялото напрежение от забързаното ежедневие", коментира на свой ред Павел Владимиров.

Според него въпросът е да не се прекалява и е много важно какви са хранителните навици на семейството.

"В България тренираме малко и не знаем какво да ядем", подчерта Владимиров.

"Диетата е рестриктивен хранителен режим, който е неефективен и води до йо-йо ефект. Хранителните разстройства са бум в съвременното общество. Те са изключително опасни и много трудно се преодоляват без професионална помощ", каза още Яна Данаилова.

По думите ѝ често чрез храната потискаме неувереността си.