Връзката на всяко дете с родителите е важна, разбира се, но тук ще обърнем внимание на специалната връзка между майка и син.

Бащата винаги е бил модел на поведение – особено за момчето. Той трябва да бъде опората, да носи усещането за стабилност и спокойствие, но майката дава емоционалната увереност, тя определя психологическото развитие на своето дете – особено на момчето.

Не е празна приказка, че ако искате да разберете какъв е един мъж, трябва да гледате как се отнася с майка си. Това е жената, която му е дала живот, която го е отгледала и възпитала, която му е задала модела на поведение спрямо жените като цяло.

Връзката между майка и син е наистина специална по няколко причини:

Важна е за успеха в училище.

Учените отдавна са установили, че успехът в училище до голяма степен се дължи на психическата стабилност, на средата в семейството. Ако едно дете живее под стрес, ако родителите му не се разбират помежду си, ако вдигат скандал за всяка по-слаба оценка, ако расте в среда, лишена от обич и нежност, това дете трудно би се справяло добре в училище.

Предопределя правилния път в живота.

Изследвания сочат, че стабилната и здравословна връзка между майка и син го предпазва от неприятности. Вероятността да посегне към алкохол, наркотици е почти нищожна. Споделянето с майката, нейната близост предпазват момчетата от развитието на високорисково поведение. Когато те се чувстват спокойни и щастливи в семейната среда, когато са спокойни и предразположени да споделят, малко вероятно е да допуснат външни фактори да нарушат вече изградения начин на живот.

Насърчава увереността и повдига самочувствието.

Когато майката вярва в сина си, той развива самочувствие и увереност, че може да се справи. Тук не трябва да се прекалява и да се преминава границата на разумната гордост и насърчаване, но все пак когато момчето чувства пълната подкрепа на майка си, расте много по-уверен и спокоен. Следователно ще се превърне в уверен мъж, който да бъде не в тежест на обществото, а бързо да намери своето място и да бъде полезен.

Помага за придобиване на емоционалната интелигентност.

Според редица проучвания на родителите им е много по-лесно да се справят с емоциите на момичетата (и съответно да ги толерират), отколкото с емоциите на момчетата. Това в пълна сила се отнася за майката, защото тя е тази, която трябва да насърчи сина си да изразява чувствата си. Със сигурност не говорим за отглеждането на ревльо, който да се превърне в мамино детенце, а целенасочено укрепване на емоционалната интелигентност посредством открит разговор и анализ на емоциите. Изключително важно за всяко дете е да се научи да разпознава и контролира чувствата си.

Намалява риска от психически проблеми.

Тази точка е пряка последица от горната. Човек, който не може да се справи с чувствата си, обикновено получава отклонение от нормата на поведение. Стабилната връзка между майка и син помага на детето да се чувства подкрепен, уверен, което от своя страна значително намалява риска от развитие на депресивни състояния , чувство на малоценност, безпокойство и други.

Облекчава прехода между юношеството и зрялата възраст.

Порастването е труден период, а може да бъде истинско изпитание, ако семейната среда не е предразполагаща и стабилна. Интересно е да се отбележи, че според изследователите децата, които са израснали в добронамерена семейна среда, в която родителите винаги са били опора за тях, всъщност стават много по-уверени и успели личности.

Превръща момчето в мъж, който уважава жените.

Колкото и да й е трудно на една майка да го приеме, един ден синът й пораства и друга жена се настанява в сърцето му. Това не значи, че тя ще измести майка му, а ще застане до нея. Ако мъжът е бил възпитан в правилните ценности, той ще уважава съпругата си така, както уважава майка си. Един мъж, който е достатъчно уверен, за да покаже слабост пред жената, който е кавалер, който иска да я закриля и да я води за ръка, бъдете уверени, че има страхотни отношения с майка си.

Предаде:obekti.bg