От много време насам съществува схващането, че децата не обичат броколи и всякакви зелени зеленчуци, а родителите изпитват голяма трудност да убедят наследниците си, че всъщност е полезно да консумират определени продукти.

Сега обаче учени обясниха защо възприемаме от съвсем малки едните храни като апетитни, а другите никак не са привлекателни.

Оказва се, че човешкият мозък оценява калоричността и апетитността на храната по цвета, като възприема червеното за по-вкусно, а зеленото за непривлекателно.

Затова децата не обичат зелените храни, твърдят италиански учени пред в. "Дейли мейл", цитирани от БТА. Цветът ни насочва дали да ядем нещо, защото храната се възприема първо с очите.

Хората естествено предпочитат да избират червени храни като месото пред зелени като броколито.

"Според някои теории, зрителната ни система е еволюирала, за да идентифицира лесно по-хранителните плодове и зеленчуци от околната зеленина" - каза Рафаела Румиати, професор по когнитивни невронауки и координатор на изследването от Международния институт за авангардни изследвания в Триест.

"Ние сме визуални същества, за разлика от животни като кучетата, които разчитат повече на обонянието - продължи тя. - Особено ефикасно разграничаваме червеното от зеленото."

Колкото по-червена е една храна в непреработен вид, токова по-вероятно е тя да е богата на калории.
Зелените храни обикновено са диетични.

Това е вярно и за обработените храни, макар и цветът там да губи ефективността си като индикатор за калории.
Инстинктивно обаче хората продължават да търсят червено и в готвената храна.

Предпочитането на червено пред зелено не се наблюдава при други предмети освен храната.

Учените са работили с няколко доброволци, които са оценявали различни храни по снимки.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg