Съществуват градове в Европа, които задължително трябва да посетите около коледните празници, ако искате да усетите коледния дух изцяло. Повод за това са не само пищните украси, осветяващи улиците като бял ден, приповдигнатото настроение, но и знаменитите коледни базари, известни с дългогодишните си традиции. Подбрахме за вас едни от най-красивите и най-знакови коледни базари.

А ето и кои са те:

Залцбург, Австрия

Родният град на Моцарт е разположен на двата бряга на Залца и за разлика от големите европейски столици, не е натоварена туристическа дестинация. Покрит със сняг, градът е очарователен, а коледните базари, славещи се като едни от най-забележителните и кокетни базари в Европа, са разположени в подножието на крепостта Хоензалцбург, която се извисява над стария град.

Берлин, Германия

Един от най-атрактивните базари в Германия е Gendarmenmarkt christmas market. Той предлага шеметни изпълнения на танцьори, певци, акробати и жонгльори.

Страсбург, Франция

Това е най-старият коледен базар в Европа, който носи името „Christkindelsmärik”. Той се намира в Страсбург, Франция, и е отворен през 16-и век. Типичните дървени павилиони са разположени не само около Страсбургската катедрала, но почти из целия град. Посетителите винаги ще намерят нещо, което ще е по вкуса им. Пълно е с традиционни сувенири,  изкусителните национални специалитети и класическия френски сладкиш “Bûche de Noël”. Не е случайно, че в последните години градът дава силна заявка и за един от най-красивите коледни базари в Европа.



Копенхаген, Дания

Паркът, който е дом за най-старите атракции в Европа, всеки декември предлага още едно забавление за посетителите. Цялото място се преобразява и превръща в зимна приказна градина, осветена от хиляди светлинки.



Прага, Чехия

В градът на 100-те кули базарите са отворени в дните от края на ноември до началото на януари. Разположени са обикновено на стария градски площад, Вацлавския площад и на Хавелския пазар в стария град. Звучат коледни песни, ухае на греяно вино и традиционен сладкиш. Къщичките са окъпани в бляскави светлини и подаръци, а от тях се носи примамливият аромат на чешка бира.



Дрезден, Германия

„Striezelmark” е най-старият коледен базар в Германия. Предлагат се ръчно изработени стъклени украшения, керамика и тъкани и типичните за региона коледни ястия. Във втората неделя на декември на базара си дават среща майстори на сладкиши от всички краища на страната.



Виена, Австрия

Мястото, до което неустоимият аромат на glühwein с канела, ванилия, кардамон, джинджифил, мед и карамфил, ще ви отведе, е площадът пред Кметството. Там преди повече от 700 години е положено началото на Christkindlesmarkt. Това е и най-популярният коледен базар в Европа. Дървените къщички предлагат най-различни изкушения – от такива за хапване до изящни ръчно-изработени стъклени играчки за елха.

Йорк, Великобритания

Великолепни коледни певци, улични музиканти и артисти, приветстващи гостите от почти всяко ъгълче на базара. Посетителите биват посрещани и от голям брой занаятчии, които не само предлагат своите изделия, но и демонстрират как се изработват те.

Болцано, Италия

Красива зимна приказка, която трябва да бъде видяна и почувствана на живо. По традиция базарът предлага забавления за цялото семейство – куклени театри, екскурзии в конски каруци, пътешествие в миниатюрни влакчета и безкрайно много вкусни и изкусителни лакомства.

Будапеща, Унгария

Традиционно коледният базар в унгарската столица се провежда на централния площад "Ворошмарти". Типични за унгарските базари са и украшенията от сушени цитрусови кори или сушени плодове, които отдалече приличат на гирлянди за елха. В Будапеща е позволено да се предлагат само ръчно изработени от местни занаятчии предмети. Предлага се и задължителната за такива места вкусна храна, концерти, театрални и куклени постановки и светлинно шоу.