Раздадоха тазгодишните награди „Златен глобус“. Това са награди, които се дават всяка година в САЩ за игрални филми и телевизионни програми.

Провеждат се от 1944 година и съпроводени с официална вечеря, наградите са често наричани третите най-гледани награди за кино и телевизия.

Наградите "Златен глобус" тази година бяха връчени без публика и червен килим. Церемонията, която традиционно привлича милиони зрители пред екраните, не беше излъчвана дори по телевизията.

Една от причините затова, е че Американската развлекателна индустрия бойкотира събитието заради Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която е жури на наградите, след като беше обвинена в корупция, расизъм, сексизъм и тормоз.

Джейн Кемпиън получи статуетка за най-добра режисура, а римейкът на Уестсайдска история на Стивън Спилбърг беше отличен за най-добър музикален или комедиен филм. Награда за най-добър сценарий грабна Кенет Брана.

Ето кои са всички победители за 2022 година

"Силата на кучето" стана най-добър филм – драма. "Уестсайдска история" беше отличена за най-добра комедия или мюзикъл. Уил Смит е най-добрият актьор в драмата "Крал Ричард". Никол Кидман стана най-добра актриса в драмата "Да бъдеш Рикардос", Андрю Гарфийлд е най-добрият комедиен актьор в "Тик Ток... Буум". Най-добра комедийна актриса е Рейчъл Зиглер в "Уестсайдска история", най-добър режисьор стана Джейн Кемпиън за "Силата на кучето". Най-добър драматичен сериал е "Наследниците". Най-добър сценарист стана Кенет Брана за "Белфаст", най-добра анимация е "Енканто", а най-добър чуждоезичен филм стана "Карай колата ми".