Едни от най-умопомрачаващите човешки достижения се намират в Дубай. Емирството на ОАЕ днес е арена, в която се срещат всички връхни постижения на парите, ексцентричността и лукса. От едно рибарско селище край пустинята преди 30 години, Дубай днес е превърнат в един от най-богатите градове на света, отличаващ се в невероятна красота. Името му е синоним за лукс, а туристите от Европа, Азия и Америка прииждат постоянно. 

Архитектурата в сградите на арабското емирство впечатлява с изработката си. Интересен за чуждестранните гости е и "лудия", според мнозина, начин на живот на охолство сред местните хора. Но едно от най-впечатляващите неща са Палмовите острови - три изкуствени острова в Персийския залив, близо до град Дубай в Обединените арабски емирства, част от които не са завършени. След завършването им, те ще бъдат трите най-големи изкуствени острова на света.

Всеки от тях има формата на палма. Целта на изграждането е построяването на жилищни и хотелски сгради върху тях, както и увеличаването на дължината на плажната ивица.

Строителството на първия остров - Джумейра, започна през 2001 г., а на втория - Джебел Али, през 2002 г. Третият и най-голям остров - Дейра, е започнат през 2004 г. Смята се, че само Джумейра е напълно завършен - той има формата на палмово дърво с полумесец. Когато бъде готов, Джебел Али ще има подобна форма.