Шест нови еко инсталации за събиране на цигарени фасове се появиха в Морската градина в Бургас. Съоръженията ще останат останат там до края на ноември. След това те ще се появят отново в различни локации на морския град през пролетта на 2020 г., а лятото на същата година – по различни черноморски плажове, за да достигнат посланията на акцията до максимален брой хора.

Акцията е част от инициативата на уиндсърф атлети Илияна Стоилова и Йоан Колев WIND2WIN. През септември 2018 г. те преминаха цялото Черноморие по вода, за да приковат общественото внимание към болезнената тема за замърсяването на Черно море с пластмаса. Сега кампанията им за защита на природата продължава в градски условия. През 2019 г. инициативата успя да събере около 3 тона боклук от българските плажове, благодарение на множество доброволци и партньори.

Новата акция този път агитира гражданите да дадат своето лично мнение  – чрез възможността всеки, който използва забавните еко-инсталации по предназначение, да гласува и да даде своя вот по различни теми, свързани както с ежедневието, така и с опазването на околната среда.

"Фасовете са най-разпространеният вид отпадък по плажовете в световен мащаб. На година в света се изхвърлят 4,5 трилиона. Те са силно токсични и попадайки във водата представляват сериозна опасност не само за животинските видове, но и за човешкото здраве. Като единичен източник на замърсяване цигарените фасове са най-разпространеният пластмасов замърсител на планетата, изпреварвайки найлоновите торбички и пластмасовите сламки. В организмите на множество морски обитатели са намерени следи от цигарени фасове, погрешка погълнати като храна", разказва Илияна Стоилова.