Над 15% от българите нямат вътрешна тоалетна и ходят "по нужда" навън. По-напред от нас са единствено румънците, където всеки четвърти живее в къща без вътрешно WC. Данните за 2018 г. представи Евростат по случай Световния ден на тоалетната, който се отбелязва на 19 ноември.

Според статистиката, приблизително 2,1% от хората в Европейския съюз са живели в жилище без собствена вътрешна тоалетна. Това е по-малко с 1,2 процентни пункта в сравнение с 2010 година, когато 3,3% от европейците имаха подобен дискомфорт.

Българите също са напреднали по въпроса, защото през 2017 г. 16,7% от население е обитавало жилища без вътрешна тоалетна, докато през 2010-а година този процент е бил цели 24,6 - близо една четвърт от нашенците.

След Румъния и България в класацията следват балтийските републики - Литва (10,6% от населението без вътрешна тоалетна), Латвия (9,9%) и Естония (5,3%).

За разлика от тях делът на жилищата без тоалетна е под 1% в 19 държави-членки на ЕС, с най-ниски процентни близо до нулата са в Германия, Люксембург, Холандия и Швеция.