След големия интерес покрай премиерата на филма „Дюн“, решихме да запознаем тези от вас, които все още не са имали шанса да се потопят в изживяването, което ви предоставя той, с детайлите около него. "Дюн" е филм, който със сигурност трябва да се гледа на възможно най-голям екран, защото именно така ще успеете да усетите изцяло духа на пустинята Аракис и развиващите се в нея действия.

Филмът е невероятен в много отношения, като на пръв поглед оставя впечатление за повърхностна красота, но колкото повече му се отделя време, толкова по-лесно се потапяте в необятния му свят.

Кадрите са уловени от камерата на Грег Фрейзър, режисирани от Дени Вилньов и озвучени oт музиката на Ханс Цимер. Вилньов се заема със задачата да адаптира фантастиката на писателя Франк Хърбърт, и до голяма степен успява да се справи с това с помощта на изключителен екип зад камера и невероятно добър актьорски състав. А когато такъв запомнящ се роман се сдобие с толкова добра адаптация, ние зрителите сме най-доволни.

"Дюн" среща зрителите с благородната династия на Атреидите, които са владетели на планетата Каладън, свикнали да властват с морска и въздушна сила. Те получават заръка от императора на познатата вселена и трябва да напуснат родната си планета и да се отправят към пустинята Аракис, из чиито пясъци се добива най-ценния ресурс във вселената, а именно подправка, която прави възможно междузвездното пътуване.

Тази задача изобщо не е лесна, защото Атреидите ще заменят безпощадните Харкони, властвали десетилетия над Аракис и натрупали състояние, благодарение на добивите на подправката. Така Пол (Тимъти Шаламе) и близките му влизат в най-опасното гнездо на змии, а това, което предстои пред младежа е да открие истинската си съдба и да разкрие истинските си сили.

Опити за адаптация на всепризнатата научнофантастична класика на Франк Хърбърт е имало и преди. Алехандро Ходоровски така и не успява да реализира своя "Дюн" през 70-те, а Дейвид Линч режисира една не добра версия през 1984 г., от която никак не е останал доволен. Тук се появява Дени Вилньов, за когото това е един мечтан проект. Той работи с актьори, перфектно подбрани за ролите си, от които успява да измъкне запомнящо се изпълнение.

В този списък влизат Хавиер Бардем, Шарлот Рамплинг, Стелан Скарсгард, Джош Бролин, Оскар Айзък, Дейв Батиста, Джейсън Момоа, Зендая, Чанг Чен, Тимъти Шаламет, Ребека Фъргюсън и други. Като едни от най-доказаните имена са Джош Бролин и Хавиер Бардем, а за младите надежди Зендая и Джейсън Момоа това е вероятно най-сполучливото им изпълнение на голям екран.

Без значение дали сте чели "Дюн", е важно да знаете, че тази адаптация е възможно най-добрата, която би могла да бъде направена по романа на Франк Хърбърт. Задължително се докоснете и до книжния "Дюн", защото той ще ви даде още повече политически интриги, значими теми и още по-детайлно развити персонажи.

Едно от първите неща, които всеки зрител на „Дюн“ вижда, е надписът „част едно“. С това лентата веднага дава заявка, че почитателите на фантастичния епос трябва да очакват и втора част. Това обаче не беше съвсем сигурно, докато не се появи и официалното потвърждение.

Филмът стана номер едно в боксофиса този уикенд, който бе и първи премиерен за филма като спечели над 40 млн. долара само в Северна Америка, а премиерата на неговото продължение е насрочена за 20 октомври 2023 година, предаде CNN.

До момента „Дюн“ е спечелил 220 млн. долара в световен мащаб при бюджет от 165 млн. долара. Компанията продуцент – Legendary Entertainment, също потвърди за продължението. „Това е само началото“, пише в официалния ѝ профил в Twitter.