Независимо дали сме активно спортуващи или пък тепърва задаваме такава промяна в живота си, най-вероятно сме се интересували от добавките, препоръчвани за по-добро представяне в залата.

Масово обещанията гласят, че ще ни накарат да се почувстваме по-енергични, че съкращават времето, необходимо на тялото ни за възстановяване, както и че подпомагат изграждането на мускули. И тъй като вариантите, предлагани на пазара, наистина не са малко, е полезно да знаем от кои добавки действително има смисъл, и от кои - не.

Отговорът дава нутриционистът, специализирал в храненето за спортисти, Роб Хобсън за Daily Mail.

Протеин на прах

Това е може би най-популярната добавка сред хората, които редовно посещават залата. Предполага се, че протеините на прах подпомагат изграждането на мускули, загубата на тегло, както и представянето по време на тренировка.

Снимка 661395

Въпреки че можем да си набавим протеини и чрез яденето на достатъчно месо, яйца, ядки и риба, според Роб Хобсън добавката наистина може да бъде от полза. Той обаче подчертава, че не е необходимо да я приемаме ежедневно.

Креатин

Креатинът е вещество, което се намира в мускулните ни клетки, но съществува и като фитнес добавка. Основната полза от него е, че подобрява представянето и помага на спортистите да понасят по-добре по-тежки тренировки. Освен това дава повече енергия за продължителни упражнения с висока интензивност, помага за увеличаването на мускулната маса и силата, което води и до по-добро представяне, както уточнява Роб Хобсън.

Снимка 661396

По думите му креатинът е най-задълбочено проучената добавка за спортистите и има много изследвания, които подкрепят твърденията относно ефективността ѝ. Най-подходяща е за практикуващите силови спортове. Въпреки общоприетите схващания, креатинът е доказано безопасен дори когато се приема редовно за период до пет години. Препоръчително е обаче да го вземаме ежедневно, за да извлечем желаните ползи.

Предтренировъчни добавки

Предтренировъчните добавки се предлагат като съдържащи широка гама от съставки, но според Хобсън те не са особено необходими. Вместо да купуваме от тях, преди тренировка можем просто да изядем един банан или да изпием кафе, тъй като така или иначе тези добавки често съдържат глюкоза и кофеин. "Освен това, много от другите съставки не са наистина необходими, особено за посещаващите фитнеса", допълва експертът.

Снимка 661399

Той уточнява също, че в някои предтренировъчни добавки има също креатин и бета аланин. Последното е аминокиселина, произвеждана в тялото, която играе роля за мускулната издръжливост, включително при упражнения с по-висока интензивност. За да имат ефект обаче, те трябва да се приемат ежедневно. И тъй като повечето спортуващи имат тренировки средно през ден, прекъснатият прием преди посещение на залата няма да е ефективен, тъй като дозите са по-ниски от необходимото, за да дадат резултат.

Добавки за изгаряне на мазнини

Именно те според Роб Хобсън са най-ненужните измежду всички видове. Той съветва просто да не харчим парите си за каквито и да било продукти, които обещават загуба на тегло или изгаряне на мазнини. "Твърденията за тези добавки са, че могат да ускорят метаболизма или да увеличат окисляването на мазнините. Но това не е подкрепено от надеждни научни изследвания за съставките, включени в добавките", споделя нутриционистът.

Снимка 661400

Най-често срещаните съставки в добавките за изгаряне на мазнини са кофеин, зелен чай и конюгирана линоленова киселина (CLA). Последното представлява мастна киселина, за която е установено, че има умерено въздействие върху загубата на тегло.

Друга често срещана съставка е L-карнетин - аминокиселина, която играе роля в метаболизма на мазнините в тялото. Но експертът предупреждава, че това все пак не е магическо решение за изгарянето на мазнини. Освен това допълва, че някои от тези добавки могат да причинят странични ефекти като повишено кръвно налягане и сърдечен ритъм, тревожност и нарушения в съня. А всяко едно от изброените неминуемо води до отрицателно въздействие върху представянето ни в залата, пише Lifestyle.bg.