Американски учени от Северозападния университет в Чикаго са стигнали до извода, че между нивото на осветление, хранителното поведение и обмяната на веществата съществува определена зависимост, пише изданието PLoS ONE.

По време на изследване те са установили, че при ярко осветление се повишава риска от инсулинова резистентност – заболяване, при което се нарушава метаболитният отговор на ендогенния или екзогенния инсулин в плазмата на кръвта.

Изследването е проведено сред 19 възрастни здрави участници в експеримент. Учените им вземали кръвни проби в различно време от денонощието при различно осветление с 30-минутен интервал.

Основните показатели, които интересували учените, са ниво на глюкоза, инсулин, кортизол, лептин и грелин.

Изследователите поясняват, че ярката неестествена светлина води до изменение на скоростта на метаболизма. Тоест вечер при участниците в експеримента нивото на глюкоза се повишавало значително, което се усложнявало от наситената "синя" светлина на екрана на монитора на лаптопа.

По такъв начин, резюмират учените, хората, които често се намират в помещения с изкуствено осветление и използват лаптопи, са по-склонни към затлъстяване.

TrafficNews.bg