Днес е Международният ден на левичарите. През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обяви 13 август за Международен ден на леворъките.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

Левичари са президентите на САЩ Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

В армията, политиката, науката и изкуството левичари са още Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Хитлер, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.

В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на „Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.

Ето и няколко любопитни факта за левичарите:

- Всеки девети човек в света е левичар. В света на „Семейство Симпсън“ пък всеки трети. Дори аниматорът Мат Грьонинг – създателят на въпросният анимационен сериал - е левичар.

- 20% от членовете на МЕNSA /организацията на хората с най-висок коефициент на интелигентност/ са левичари.

- 15% от хората по света са левичари.

- Мъжете левичари са два пъти повече от жените левичари.

- Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за различни психични разстройства като шизофрения. Според някои изследвания 40 процента от страдащите от това заболяване са именно левичари.

- Политиците, които са левичари, имат предимство по време на телевизионните дебати. За зрителя жестовете с лявата ръка на екрана изглеждат така, сякаш са направени с дясната. По този начин човекът привлича вниманието и печели доверието на мнозинството от десняци.

- Много левичари имат невероятни музикални заложби и перфектен слух.

- Дълго време се смяташе, че левичарите са по-склонни да развият алкохолизъм. Изследване от 2011 г. опровергава това твърдение, но същевременно показва, че принципно левичарите пият по-често.

- 40% от златните медали, спечелени в бокса, принадлежат на левичари.

- Сред хората с високо образование мъжете левичари са с 26% по-богати от мъжете, служещи си с дясна ръка.

- Ако и двамата родители са левичари, има 50% шанс детето им също да е левичар.

- Повечето женски котки са десничари, докато повечето котараци – левичари.

- Левичарите мразят свързаните към електричеството таблети дори повече от десничарите.

- Левичарите се справят с видеоигрите по-добре от десничарите.

- Някои видове, като например голямото жълтокачулато какаду, са изцяло левичари. Папагалите също така използват предимно левият си крайник.