Днес православната и католическата църква честват Св. Варвара -  християнска великомъченица,  починала през 305 или 306 г. В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт , които са нямали време да се покаят и причастят.

Варвара била родена в семейството на аристократ езичник. Тя била особено красива. Затова ревнивият ѝ баща я заключил в кула, далеч от похотливите очи на младежите. Докато била затворена, тя изучавала света и размишлявала за Бог. След като пораснала, баща ѝ и позволявал да излиза, за да си намери жених и да се омъжи. При едно от тези излизания се запознала с християни и приела Светото кръщене.

Научавайки, че дъщеря му е станала християнка, бащата нарежда да я бичуват. Със съгласието на управителя на града я осъжда на смърт.

Варвара бива обезглавена по нареждане на баща си. Поверието говори, че Божието възмездие настигнало и него, и управника, които били поразени от мълния. Тя е погребана от християнина Валентин и гробницата и става източник на чудеса на вярата. В момента мощите ѝ почиват в Патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев.

В Полша смятат светицата за покровителка на миньорите. Затова днешният ден се чества като празник на миньора.