Кухнята е една от най-уютните, но и най-използваните стаи във вашия дом. Прекарваме много време тук, затова тя трябва да е удобно и многофункционално място. Много от нас обаче допускат редица грешки при проектирането, които водят до неудобство при работа в нея.

9. Неудобно подредени кухненски уреди

Кухненските уреди не трябва да се поставят прекалено високо или твърде ниско. Вземете под внимание колко сте високи и съобразете закачането им спрямо това. Никой не може да ви обвини, че сте по – ниски и предпочитате по – ниско разположени шкафове, предаде Idei.bg.

8. Тежки чекмеджета на тънки стени

Можете да закачите рафтове и чекмеджета само върху носещи стени. Стената от гипсокартон няма да понесе голямо тегло, затова не рискувайте.

7. Неудобна мивка

Най-важно за една мивка е да бъде удобна за ползване и да ви харесва като дизайн. Ако винаги сте харесвали кръгли мивки, не купувайте квадратна, защото е модерно. Ако миете на ръка, изберете по – широка и дълбока. Помислете дали за вас е по – добре да има отцедник за съдове.

6. Празните ъгли

Важно е да се използват всички ъгли, особено когато става дума за малки стаи. Въртящите се поставки в шкафа лесно ще запълнят неизползваното пространство. Сгъваемите врати са доста скъпи, но те са необходими, за да се възползвате от цялото пространство вътре.

Ъгловите и диагоналните чекмеджета също са чудесно решение. Тук може дори да поставите фурна или мивка, но не забравяйте за осветлението.

5. Неподходящ гръб

Гръб от стъкло изглежда страхотно и много хора го харесват, но не забравяйте, че по него се натрупва много мръсотия, особено в зоната около котлона. Ако решите да спестите пари и купите по – евтино, то лесно може да се напука.

4. Няма достатъчно светлина

Светлината е изключително важна. Светлите кухни изглеждат по-големи, ако шкафовете са в по-тъмен цвят. Препоръчително е да инсталирате няколко източника на светлини – основно осветление отгоре, едно точно над плота и лампа над масата за хранене.

3. Без цокъл

Ако имате цокъл, не е необходимо да почиствате под всички шкафове. Просто сложете малка дъска и ще си спестите много чистене.

2. Не оставяте разстояние между уредите 

Трите основни зони в кухнята са тези между хладилника, мивката и печката. Те са важни за процеса на готвене - изваждате продуктите от хладилника, измивате ги и след това готвите.

Също така не се препоръчва да поставяте фурната до хладилника заради високата температура. Друго правило е да не поставяте печката е непосредствена близост до мивката.

1. Неподходящ под в кухнята

Въпреки че ламинираният паркет е много популярен, не го слагайте в кухнята, тъй като може да се повреди от водата. Ако сложите плочки, кухнята ви няма да изглежда уютно, тъй като ще усещате краката си студени. Опитайте да комбинирате краката ви винаги ще се чувстват студени и ваните и тиганите може да се счупят, ако падне.

Може да комбинирате термично обработена дървесина и плочки само в зоната около мивката.