Нашето здравословно състояние зависи пряко от начина, по който се храним. Чрез храната ние си набавяме по-голямото количество вещества, които са необходими на организма за правилното функциониране. И както мускулите се нуждаят от достатъчно протеин, а костите - от калций, нашият мозък също има нужди, които не бива да подценяваме.

От години средиземноморската диета се определя като всичко, от което се нуждаем, като най-вкусния и здравословен начин хем да не гладуваме, хем да се поддържаме здрави, млади и красиви. А сега ново изследване, проведено в Rush University в Чикаго, извежда още една голяма полза от този тип хранене.

Според учените, хората, които следват средиземноморската диета, показват по-високи резултати на тестове за когнитивни способности, дори ако са имали признаци на Алцхаймер или деменция. Затова се смята, че спазването на тази диета поддържа мозъка в по-добра форма и в напреднала възраст.

Снимка 652333

Този ефект се дължи на баланса на хранителните вещества, чрез който се чувстваме по-сити след храненията и така намаляваме риска да прегрешим с различни вредни храни. Хората, следващи средиземноморската диета, в повечето случаи успяват да поддържат теглото си в здравословни граници, което намалява риска от сърдечно-съдови проблеми. А те често могат да доведат до нарушения на мозъчната функция.

Освен пълнозърнести храни, бобови, ядки, риба и зехтин, диетата включва много плодове и зеленчуци, а всички знаем колко полезни са те за здравето. В частност когато говорим за мозъка, ползата от тях е голямото количество антиоксиданти, които го предпазват от различни увреждания, уточнява Daily Mail.

Снимка 652330

Учените все пак правят уточнението, че за максимален ефект спазването на средиземноморската диета трябва да бъде комбиниране с отказ на тютюнопушенето, рядка консумация на алкохол, поне два часа физическа активност седмично и редовни когнитивни упражнения - като решаване на кръстословици например.

Ако спазваме тези правила, учените са категорични, че ще може да се похвалим с остър ум дори малко преди смъртта си, дори да сме прехвърлили 90-те години, както показват резултатите от изследването. И въпреки че при някои от участниците се откриват следи от дегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция, с правилното хранене и навици, те успяват да им противодействат ефективно.

Освен това колкото и късно да започнем да се храним, спазвайки средиземноморската диета, това ще добави някоя и друга година бонус към живота ни. Ако го направим на 60, годините може да са цели осем, а ако е на 80 - около три.

 

Източник: Lifestyle.bg