Деветашката пещера се намира на  около 17 км от Ловеч. Пещерата е известна още като Маарата или Окната заради седемте различни по големина отвори на тавана, през които прониква светлина и осветява централната зала и част от двата й клона. Дълго пещерата е била засекретен военен обект и до началото на 90-те е била използвана за съхранение на петрол.

В началото на 50-те години на ХХ век се провеждат по-сериозни проучвания, които показват, че Деветашката пещера е била обитавана с известни прекъсвания през почти всички исторически епохи. Най-ранните следи от човешко присъствие са от средата на старокаменната епоха преди около 70 000 г. пр.Хр. Деветашката пещера е сред пещерните находища с най-богати културни останки от новокаменната епоха (6 хил.- 4 хил. пр.Хр.). Най-голямото поселение в пещерата е от времето на каменно-медната епоха - V хил. пр.Хр. Тогава хората заселват почти цялата й площ.

На около 40м навътре входът се разширява, като образува просторна залал От централната се отделят двата клона. Левият е дълъг повече от два км, през него протича малка рекичка, която преминава през централната зала и се влива в р. Осъм. Десният е сух и топъл. Този клон завършва с малка галерия с кръгло помещение, известно с името Олтара.

Тук се срещат 12 вида защитени земноводни, смок мишкар (включен в Червената книга), южен гребенест тритон, жаба дървесница, обикновена блатна костенурка, шипоопашата костенурка (включена в Световния червен списък), 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 – в световния червен списък) и 15 вида прилепи.

 

 През 2011 г. в Деветашката пещера се снимат някои от по-мащабните сцени на мултимилионната холивудска продукция "Непобедимите 2", в която участват голяма част от най-големите екшън герои на Холивуд като Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Жан-Клод Ван Дам и Чък Норис. За целите на снимките екипът и сценаристите на филма изграждат реален мост над река Осъм, който впоследствие оставят като „подарък“ на местните жители.[9] По време на снимките еколози и природозащитници обаче протестират срещу нарушаване на спокойствието на защитените видове, обитаващи пещерата.