След няколко години Земята може да бъде ударена от мощна слънчева буря, която да предизвика "интернет апокалипсис". Това съобщава порталът Daily Star, цитиран от GlasNews.

Както предупреждават експертите, причината за това явление ще бъде, че Слънцето ще достигне пика на своя цикъл през 2025 г. По този начин слънчева буря може да причини големи смущения в компютрите по света или дори прекъсване на захранването.
  
Уточнява се, че настоящият слънчев цикъл се е ускорил и вече протича много по-бързо от обикновено. Това провокира появата на чести слънчеви изригвания и слънчеви петна. Експертите отбелязаха, че проследяването и прогнозирането на слънчевите цикли дава груба представа за честотата на космическите бури, от радиозатъмнения до геомагнитни бури и бури от слънчева радиация. Слънчевите бури съдържат електромагнитни импулси, които могат да причинят опустошителни ефекти върху Земята, ако са достатъчно големи.

Старши изследовател в Държавния астрономически институт на Московския държавен университет "Ломоносов" Владимир Сурдин в интервю за Gazeta.Ru коментира съобщението за аномална слънчева активност, която се прогнозира през 2025 г.

Той нарече подобни изявления фалшиви, като отбеляза, че активността на слънцето може да се предвиди десет дни напред.

„Слънчевата активност се предвижда за една седмица, най-много 10 дни напред. Вече за месец е трудно да се каже нещо, но за година и половина по принцип е невъзможно. Фалшиво е. Ще достигне пика на активност - да. Това е училищен учебник по астрономия”, каза астрономът.

Специалистът помоли да не се преувеличават характеристиките на слънчевата активност. Няколко други руски учени излязоха с опровержение, наричайки подобна прогноза "неблагоприятна" или подвеждаща и също така изключвайки настъпването на "интернет апокалипсис".

Нейтън Ейсмонт, водещ изследовател в Института за космически изследвания (IKI) на Руската академия на науките, коментира това съобщение в интервю за RT, заявявайки, че слънчева буря наистина може да предизвика прекъсвания на електрозахранването и здравословни проблеми за зависимите от времето хора.