В днешно време владеенето на чужд език се е превърнало в нещо повече от просто умение. То на практика е задължително условие както при постъпване на нова работа, така и за покриване на елементарни нужди, когато отидем в чужбина например. Все по често се човори за втори чужд език, като дори не се поставя под съмнение владеенето на един от най-разпространените езици по всета - английския. 

Но ако вие не сте от хората, за които лингвистиката е интересно занимание или пък даденост, то днес сме ви приготвили 10 съвета как да най-лесно и бързо научите чужд език, за да бъдете по-уверени в себе си:

  1. Сменете езика на телефона и лаптопа си

Във века на технологиите, прекарваме средно по 5-6 часа пред екраните. Това са средно 40 часа на седмица възможност да четете на чужд език, думи, който по навик вече знаете на български. След точно 1 месец с различен език на телефона си, ще се уловите как вече имате поне 20 научени нови думи и фрази, без дори да сте полагали усилия.

  1. Гледайте новини

Най-важното при научаването на нов език е да привикнете да го слушате и да успеете да различавате отделните думи, изрази и изречения. Чрез новините лесно ще привикнете към най-правилната за изговор форма на езика. А в днешно време в Google може да открие всичко, така че започнете още веднага.

  1. Научете любими песни

Един от най-приятните начини за учене на нов език е просто да започнете да научавате любимите си песни, написани на него. Намерете текста и се опитвайте да изговаряте изразите. Повтаряйки думите многократно, ще подобрите изказа си, а и най-накрая ще можете да пеете с пълно гърло, без да се притеснявате какво всъщност пеете.

  1. Четете детски книжки и гледайте анимации

Детските книжки и филмчета са създадени на изключително лесен език с цел децата, които на крехката си възраст нямат богат езиков речник, да разбират всичко. Ако приемем, че ние сме „деца“ за всеки нов език, то тогава не би трябвало да се притесняваме да четем любими детски приказки на чужд език. А анимационните филми според някои изследвания са чудесен начин за справяне със стреса.

  1. Водете си дневник

Изглежда странно на пръв поглед, но се замислете. Ако всеки ден описвате деня си с 5-6 изречения на чужд език, след няколко седмици колко нови изрази ще имате в речника си? Така че взимайте тетрадка и започнете да разказвате за деня си още днес. Няма да ви отнеме повече от 10 минутки, а Google translate винаги ще ви бъде на разположение.

  1. Намерете си компания в ученето

Както със спорта, така и с новия език по-лесно е, когато имате другарче, с което да се подкрепяте в новото начинание. Успокояващо е да знаете, че когато загубите мотивация, има кой да ви вдъхнови да продължите да учите, нали?

  1. Започнете нов сериал

Гледайте разтоварващи сериали на чужд език с български субтитри. След 10 сезона със сигурност ще сте научили достатъчно нови изрази, за да пътувате до някоя чуждестранна дестинация, без да се притеснявате, че ако се изгубите, няма да успеете да намерите пътя до хотела.

  1. Описвайте картинки

Отново начин, които няма да ви отнеме повече от 10 минути на ден. Можете да го практикувате в „дневника си по нов език“. Гледайте картинка от телефона, лаптопа или някоя книга и се опитайте да преведете всеки един елемент от нея. Записвайте всички думи в дневника си, а до тях значението на български. Да учите нови думи чрез визуализация е най-добрият начин за лесно запомняне.

  1. Преименувайте мебелите у дома

Отново ефективен начин за учене чрез визуализация. Вземете си залепващи се листчета и ги поставете върху всеки предмет у дома. Започнете с хладилника, кафе машината, огледалото в банята и тостера. Постепенно увеличавайте броя на листчетата и преименуваните предмети. След като всички предмети в дома ви вече не са ви чужди, продължете с храната по шкафовете и в хладилника.

  1. Стена от думи

Облепете някоя стена или врата в дома ви с нови думи и тяхното значение, написани с цветни химикали. Винаги, когато минавате оттам, се старайте да поглеждате поне по една и да си я повтаряте поне 3 пъти на глас. Докато се усетите, вече ще сменяте импровизирания речник на стената си с нови думи, тъй като старите ще ги знаете до съвършенство.

Източник: 10-te.bg