Третото издание на кучешкото спортно състезание, организирано от клуб HD Athletic Dogs Bulgaria, се проведе в края на април във вилното селище Иструм Парк. В състезанията обикновено участват от 45 до 50 кучета от различни породи, сред които Американски стафордширски териер, Белгийска овчарка (Малиноа),   Бандог,Джак Ръсел,Стафордширски бултериери и Американски Питбултериер.

"Последните преобладават значително като участници заради изключителната комбинация между психика и физика, която те притежават", заяви пред TrafficNews председателят на HD Athletic Dogs Bulgaria Александър Дончев.

По думите му целта на състезанията е да развиват този спорт в страната, както и да предоставят по-добри условия за тренировка и възможност за демонстриране на постигнатите резултати. Сред дисциплините са теглене на ролкова количка с тежести, висок скок, дълъг скок, катерене на стена, бягане по пътека.

"Нашият спорт е един уникален начин да се предостави възможността на атлета да демонстрира физическите си способности, а стопаните да покажат нивото на връзката си с тях, която определено се гради и става много силна по време на тренировка", каза още Дончев.

Той обърна специално внимание на отговорността, която всеки поема, когато реши да си вземе домашен любимец - особено когато става въпрос за питбул, тъй като хората често са негативно настроени към породата. Човек трябва да има силна психика и да стане истински лидер, трябва да е наясно, че всяко животно изисква много време и внимание.

"Според мен агресията на кучето не е свързана с породната му принадлежност. По-скоро тук определящо е това как ще се възпита домашния любимец, колко време и внимание са отделени, за да се социализира той", добави Дончев.

Затова и от клуба подкрепят огранизацията "Осинови питбул от приют".

Всяка разходка трябва да бъде качествена и продължителна. Кучето трябва да има възможността да потича. Емоционалната връзка между стопанина и кучето също е от изключително голямо значение. Тя е ключова при тренировката и възпитанието на животното. Собственикът трябва винаги да е лидер, да не се допуска обратното, заяви председателят на HD Athletic Dogs Bulgaria.

Той подчерта, че кучето не трябва да се претоварва. То трябва да тренира с удоволствие. Важно е да му се предостави храна, богата на витамини и протеини.

"От време на време се появява някой, който се опитва да ни обвини, че “измъчваме горките си кученца”.Каня всеки да дойде до тренировъчната ни база в столичния ж.к. „Хаджи Димитър“ или на някое от състезанията ни, за да види с какъв стремеж и желание кучетата излизат да се състезават,как стремително дърпат към уредите,независимо дали това е пътека за тичане или някой уред от скоковите дисциплини. Ще продължим да даваме всичко от себе си за развитието на този спорт", категоричен беше Дончев.