Учени трансплантираха човешки мозъчни клетки на живи плъхове и откриха, че те са свързали с мозъка на плъха. Мозъците на плъховете интегрирали човешката тъкан и я използват функционално. Това не е мозъчна трансплантация в стил Франкенщайн, но е забележителен напредък в областта на отгледаните в лаборатория мини-мозъци. Това дава възможност на изследователите, изучаващи неврологични и психиатрични състояния като епилепсия и шизофрения, да тестват лечения.

Това изследване може да е изглеждало немислимо само преди няколко години, но днес учените вече са в състояние да отглеждат мозъчни клетки, наречени органоиди, от човешки кожни клетки. В това проучване те инжектираха тези в областта на мозъка на плъх, която обработва тактилни данни като движение на мустаци. Пет месеца по-късно човешките мозъчни клетки са пораснали и интегрирани успешно. Когато учените издухват въздух през мустаците на плъха, мозъкът на плъха и човешките клетки реагират. Плъховете, които получават трансплантация, са млади, за да се възползват от факта, че връзките в мозъка им все още се формират.

Екипът е съставен от учени от Станфордския университет, както в отделите по психиатрия, така и в неврологията, предава hicomm. В прессъобщение те подчертават, че мозъците, трансплантирани на плъхове, са станали много по-големи и по-сложни, отколкото в лабораторни условия. Връзката с кръвта и сензорния вход помага на клетките да се развиват. Самите гризачи обаче не растат до необичайни размери.

Учените използват подобни лабораторно отгледани мини-мозъци в много други изследователски проекти по света. Например, те са от решаващо значение за изучаване на връзката между очите и мозъка, както и за лечение на невродегенеративни заболявания като ALS.