Чаша червено вино е задължителна част от всяка романтична вечер и това никой не го оспорва. Оказва се обаче, че алкохолната напитка не просто ни предразполага да си прекараме по-добре, а и има пряк положителен ефект върху сексуалните преживявания.

Според ново проучване, публикувано в Journal for Clinical Medicine, растителните съединения в червеното вино могат да подобрят притока на кръв, да повишат тестостерона и да стимулират половите органи. Като основен "виновник" за този ефект се отбелязват полифенолите.

Те се срещат също така и в плодове, зеленчуци, билки, подправки, чай и черен шоколад. Като основна тяхна полза се изтъква антиоксидантното им действие, а явно то е също толкова полезно за репродуктивната система, колкото е унищожително за свободните радикали в тялото ни.

При анализ на данните от десетки изследвания се установява, че за мъжете, които консумират една или две чаши вино на ден, има по-малка вероятност да страдат от еректилна дисфункция. Това се обяснява с факта, че полифенолите могат да повлияят положително на сърдечно-съдовата система и кръвообращението към половите органи.

Изследователите също предполагат, че червеното вино може да повиши тестостерона, основен двигател на сексуалното желание, както и мъжката плодовитост. При жените пък се наблюдава повишаване на либидото и по-лесна възбудимост, предава Daily Mail.

Важно е уточнението, че говорим за умерена консумация - до две чаши червено вино на ден, и в никакъв случай за злоупотреба, за да засилим положителния ефект върху сексуалния живот, защото при по-големи количества алкохол се наблюдава точно обратното въздействие.

Източник: lifestyle.bg