Черният петък е ден, в който всички се втурват да пазаруват заради намаления от 30% до 70% на различни стоки. Естествено тази мания придобива съвсем други измерения, а в по-големите държави хора буквално се избиват, за да успеят да се доберат до желаното намаление. 

През последните години черният петък в отделни държави се превърна не в един ден, а в цял уикенд, а някои места и цяла седмица. Хората са като обезумели и като че ли не мислят за нищо друго освен да се докоснат до стоката, която искат да закупят и да изпреварят останалите. 

В САЩ тази мания е доста по-страшна. Там хората не спят цяла вечер нареждат се на километрични опашки пред магазините, а когато вратите отворят те буквално се избиват, за да вземат това, което са си набелязали. 

Със сигурност няма как да има точна статистика, но приблизително в САЩ по време на Черен петък са намерили смъртта си 12 души, а 117 са били ранени. Всички, които са били убити са били смачкани от тълпата. 

Тази година манията ще бъде малко по-различна от обичайното заради коронавирусът. Повечето магазини предлагат само онлайн продажби, но със сигурност струпването на много хора ще го има и сега, което пък предразполага и за случаи за заразяване с коронавирус. 

По време на тази мания се случват и бой за последната намалена стока, която е останала. Счупените вещи пък са милиони.

Черният петък или вече черният уикенд винаги е в последната седмица на ноември. Само в уикенда на черния петък се харчат над 50 млрд. долара. в цял свят.