Apple представи новия си модел iPhone 7 и месеците на слухове и спекулации се оказаха по-ограничени от това, което компанията демонстрира на есенната си презентация.

От показаното дасега е известно, че:

- бутнът  home ще бъде чувствителен на натиск и снабден с познатата от Шестицата технология Taptic

- водо- и прахоустойчив, подобно на няколко от моделите на "Самсунг" и "Сони".

- стандартният iPhone 7 има 12-мегапикселова камера с оптически стабилизатор, по-сложният iPhone 7 Plus е с две камери.

- третата камера - тази към потребителя, е с добавени 2 мегапиксела (7 megapixel FaceTime HD camera)

- добавен е втори говорител и така възпроизвеждането на звук става стерео

- повече капацитет на батерията за по-продължително използване

- цветовете са 5: бляскавият jet black, black, gold, silver, rose gold

Значителна част от презентацията е посветена на възможностите за снимки, за които Тим Кук, ръководителят на "Епъл", казва, че това са най-добрите камери в смартфон на компанията.

- няма да има вход за слушалки, "защото имаме куража да направим тази крачка, защото искаме да имаме нови и нови технологии и защото, когато знаем какъв тип аудио преживяване се задава, ние ще ви отведем там веднага"; слушалките са безжични AirPods, ще се използва и преходник за слушалките с кабел, който ще се включва на същото място, където е захранването. Вече има и коментари на разочарование и дори крайни оценки от типа на "това е едно от най-грозните неща, създавани от "Епъл".

- нов чип A10 Fusion, който е с 64 bit, 4 core processor и над 3.3 млрд. транзистора; 40% по-бърз от A9; това прави новия модел 120 пъти по-бърз от първия iPhone, излязъл на пазара преди почти десетилетие.

- графичният чип е 50% по-бърз от A9, три пъти по.бързо от A8 и 240 пъти по-барз от първия iPhone; това дава възможности да се играят игри от по-висока категория и да се гледа още по-качествено видео; според създателите този чип отговаря на изискванията на игри, които дори не са се появили на пазара през първото полугодие на 2016 г.; поради това те говорят за "игрова конзола под формата на смартфон".

Доста от коментарите за спецификациите на новия чип са одобрение за намалената консумация на енергия. Две от четирите ядра ще работят специално за това (само 20% потребление на ток), поради което A10 Fusion ще работи с две трети от енергията, нужна за A9.

- удоява се паметта; вече ще има 32GB, 128GB и 256GB; промяната важи и за досегашната Шестица - 32GB и 128GB

- предварителните поръчки ще се приемат от 9 септември, а доставянето на новия смартфон започва седмица по-късно - от 16 септември, в 28 държави.

- цената на iPhone 7 е същата като на 6S - $649

- но цената на безжичните слушалки е стъписваща - $159, и те ще се предлагат от края на октомври.

Снимки: Ройтерс

TrafficNews.bg