Бумът на смартфоните е на път да приключи, след като през 2016 г. ръстът на продажбите на устройствата ще е едноцифрен. Това е на светлинни години от 73-те на сто ръст, които индустрията отчете преди 6 години, пише Yahoo Finance.

Според анализаторите от Gartner Inc. глобалните продажби на "умни" телефони ще се увеличат със 7% през тази година. Конкурентите им от IDC Research смятат, че ръстът ще е едва 3,1%. Gartner дори очакват тази година Apple да има спад на продажбите, като ръстът при "нахапаната ябълка" ще се завърне през 2017 г.

Защо се стигна до това положение? Много просто, потребителите вече разполагат с твърде много апарати. Коефициентът на проникване в Северна Америка, Европа, Япония и развитите азиатски и тихоокеански пазари вече достигна 90% според Gartner. А това са ужасно много смартфони.

Очакваше се Китай да бъде следващият голям пазар за телефони, който да поддържа траекторията на високоскоростен растеж, но според Gartner през 2015 г. там продажбите са запазили равнище, а през тази година ще имат слаб ръст.

Съветът на анализаторите е големите производители да се насочат към Индия, където се очаква по-голям потенциал на пазара.

Пренасищането не е основен фактор за слабите продажби. Днес купувачите са много по-склонни да спестяват и внимателно преценяват разходите си за смартфон. Сериозен принос за слабите продажби изигра и фактът, че големите американски телекоми започнаха да изоставят стратегията на силно субсидирани апарати с двугодишен абонамент.

Самите производители също са виновни - техните следващи топмодели имат прекалено малко разлики в сравнение с предшествениците им, което трудно може да накара потребителите всяка година да сменят телефона си - заветната цел на големите компании.

Ако в момента купите нов флагмански телефон на топпроизводител като Apple, HTC, LG, или Samsung, вие получавате страхотно устройство. Естествено, има някои разлики - на един екранът ще е малко по-ярък, друг по-бързо ще снима, но нито един от тези апарати няма да изпъкне значително пред другите. При това, този телефон ще ви служи дълги години, стига да не сте прекалено претенциозни.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg