Блондинките не били по-глупави от останалите жени – брюнетките и червенокосите, а напротив, водят по интелект, сочи американско проучване.

В западната култура русокосите дами са систематично вземани на подбив заради – както смятат някои – по-посредствените си умствени възможности.

Това обаче било дълбоко невярно. Според учените обществото би трябвало да насочи ехидните си стрели другаде – към брюнетките и червенокосите.

Според проучване на университета в Охайо блондинките имат по-висок коефициент на интелигентност в сравнение с дамите с кафяви, черни и рижави коси. Екипът на Джей Загорски използвал данни от 10 878 бели жени.

Оказа се, че средно коефициентът на интелигентност на русокосите е 103,2, докато на дамите с кафяви коси е – 102,7. Резултатите на жените с рижави и черни коси били респективно 101,2 и 100,5, установило проучването.

Интелигентността на блондинките често е била взимана на подбив заради предразсъдъци и клишета, отбелязва Загорски. Реалността е съвсем друга и те в никакъв случай не трябва да бъдат дискриминирани по този показател, а напротив, заслужават да бъдат ценени, призовава той.

Още новини ТУК

TNS.bg