Една от знаковите сгради в Лондон - BT Tower, ще се превърне в хотел, след като BT Group прие да продаде обекта на MCR Hotels за 275 млн. паунда (347 млн. долара).

Кулата осигуряваше мрежови операции и антени за свързване, но технологията вече не е необходима. Продажбата е част от плана на британската телекомуникационна група BT за намаляване на разходите и на притежаваните имоти, съобщи компанията в комюнике.

Лондонската кула е завършена през 1964 г. и е висока 177 метра. Тя беше най-високата сграда в Лондон до 1980 г. На най-горния етаж се намираше въртящ се ресторант до 1971 г., а BP използваше етажа като място за корпоративни и благотворителни събития до 1984 г.

MCR Hotels, третият по големина оператор на хотели в САЩ, управлява някои от най-известните хотели в Ню Йорк, включително The High Line Hotel и TWA Hotel на летище „Кенеди“. Компанията планира да преустрои BT Tower в хотел чрез партньорство с базираната в Лондон Heatherwick Studio, която е проектирала съвременната версия на известните червени автобуси Routemaster, Олимпийския факел за игрите през 2012 г. и 16-етажната конструкция Vessel в комплекса Hudson Yards в Ню Йорк.

BT ще има нужда от няколко години, за да опразни сградата заради сложността на работата, съобщи MCR Hotels. Това ще даде време за развиване на проекта и ангажиране с местните общности, допълва компанията.

Сделката е оповестена в момент, когато пазарът на бизнес имоти в света се забавя. Индексът MSCI World Real Estate е отбелязал спад от 18% между началото на 2022 г. и края на 2023 г. след ръста на лихвите и на работата от вкъщи, които подкопават търсенето на големи, централизирани работни пространства.