За да бъде ясно от самото начало: това е само концепция на този етап, плод на въображението на базирания в Берлин йеменски „продуцент, режисьор и научен комуникатор" Хашем Ал-Гайли. По образование той е молекулярен биотехнолог и е известен със своите видеоклипове за научни пробиви. Няма конкретни планове за скорошно изграждане на изкуствените утроби EctoLife. Просто Ал-Гайли е развихрил въображението си, но дистопията му изглежда страховито. Проектът му засега е по-скоро художествено произведение, но продуцентът вярва, че новият модел родителство е вече съвсем близо.

Според него изкуствените утроби ще бъдат повсеместни след десетилетия. Аргументът на Ал-Гайли за човешките ферми е, че бременността не е забавна. Тя може да бъде нещо изтощително, болезнено, отвратително, натрапчиво, неудобно и понякога напълно опасно за майката, а често и за бебето. „Ако сте бременна и пушите, или купонясвате, или се стресирате твърде много, или хванете определени болести, или просто не свирите достатъчно Моцарт на наедряващия си корем, може да не давате на детето си най-добрия старт" - разсъждава Ал-Гайли.

Науката не е далеч, казва Ал-Гайли, от възможността да възпроизведе идеалните условия на бременност в прозрачна утроба с контролирана температура и без инфекции. Изкуствената пъпна връв може да осигури кислород и хранене, докато бебето плува в изкуствена амниотична течност, непрекъснато обновявана с прецизно съобразени хормони, антитела и растежни фактори. Бебешкото `ако може да бъде изведено от капсулата, прекарано през биореактор и ензимно преобразувано обратно в „стабилно и устойчиво снабдяване със свежи хранителни вещества". 

Малките звукови колонки в изкуствената утроба ще напояват мозъка на бебета с най-нежната музика, създавана от човечеството, както и ще пускат на ембриона гласовете на родителите му, за да почне изграждането на безценната връзка.

Жизнените показатели ще бъдат постоянно наблюдавани. Рано ще се хващат физическите дефекти и генетичните аномалии. Данни в реално време за вашето малко тамагочи ще изскачат на смартфона ви чрез специално приложение. HD камерите в утробата ще ви осигурят пълен достъп до всяко движение на любимото ви неродено същество.

Човешките бебета са сред най-безпомощните и недоразвитите в животинското царство. Защо не можем да изскочим от утробата и да направим колебливите си първи стъпки пет минути по-късно, както прави телето? Това е така, защото нашите мозъци са твърде големи за човешката женска тазобедрена пролука. Ние се раждаме недопечени, с меки, гъвкави черепи, с няколко месеца изоставане в развитието на други животни. Но в EctoLife EZ-Womb няма такова биологично ограничение. Можете да експериментирате с много по-дълги гестационни периоди, резултатите може да са страхотни - за това разказва промотиращото видео на Ал-Гайли.

Звучи ви твърде безлично, студено и нечовешко? Мислите, че може да ви липсва усещането за ритане на бебето? Хаптичният костюм може да даде това усещане за всеки родител, който го иска и само когато го иска. Искате ли да видите началото на живота от гледната точка на вашето дете? 

Според фантазьора - продуцент веригата ще разполага със 75 лаборатории, във всяка от тях ще има по 400 изкуствени утроби и общо бизнесът ще бълва 30 000 бебета годишно. Срещу определено по-високо заплащане, потребителят може да си отглежда ембриона у дома. Капсулата си има специална захранваща батерия.

Може да нямате същото интензивно човешко изживяване като сегашните родители, но пък в първия ден от него ще се чувствате физически свежи и добре отпочинали. Ал-Гайли смята, че най-щастливи ще са тези, които не могат да заченат или да родят деца по естествен път. Категоричен е, че след като концепцията му бъде добре разработена и достъпна, ще е доста привлекателна опция за хората, които харесват идеята за бебе, но не могат да разберат защо трябва да преминат през изпитанията на бременността и раждането, за да се сдобият с наследник. EctoLife дори ще ви ви направи безплатен генетичен тест, за да сте сигурни, че съвместимостта ви е благоприятна, за да имате общо дете.
 
 
Източник: Spisanie8.bg