Има храни, които стават по-вкусни, когато престоят няколко дни и други, които лесно можем да рециклираме в друго ястие. Сушито определено не спада към нито една от тези категории - то трябва да се яде възможно най-прясно.

Когато обаче поръчаме суши за вкъщи (особено, ако сме гладни), е възможно да не успеем да изядем всичко. Тогава започваме да се чудим дали е безопасно да приберем останалото суши и да го хапнем по-късно.

Отговорът е нееднозначен. Сушито, което съдържа сурова риба, трябва да се изяде в рамките на до два дни, след като е приготвено, като се съхранява в хладилник. Когато обаче разполагаме с японския специалитет във вегетарианска версия, правилото е друго.

Ако го съхраняваме в хладилник, сушито със зеленчуци може да издържи до седем дни. В този случай не бива да се притесняваме за вероятността в ориза да се развият бактерии, защото той предварително е сварен с оцет, който действа като консервант, пишат Delish.

При най-малкото ни притеснение дали сушито е безопасно за ядене, скромният ни съвет е просто да го хапнем веднага, щом сме го приготвили или поръчали.

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock