Има 2 вида разпознаваеми кокоши яйца – бели и кафяви.

Според някои диетолози и готвачи кафявите яйца са по-здравословни, но това не е вярно. Куп изследвания доказват , че до момента не са открити някакви грандиозни различния освен цвета на черупката.

Вкусът между кафявите и белите яйца  има съвсем минимална и неосезаема разлика, но в повечето случаи тя трудно се усеща.

По отношение на холестерола, протеините и калориите – и двата типа яйца са еднакви. Кафявите са по-богати на омега-3 мастни киселини, но разликата е минимална. 100 г яйце съдържа около 13 г протеин.

Цената на кафявите яйца е по-скъпа от на белите. Това се дължи на разбирането, че заради цвета си, те са по-органични. Разбира се няма нищо общо със състава  по-скоро това е резултат на маркетингови трикове.

Изводът е, че цвета на яйцето варира в зависимост от хранителните навици и живота на пилетата. На практика няма значение кое от яйцата избирате, подмяната му с друг вид няма да подобри здравето ви.