Кой е любимият начин на всички да се отърват поне за миг от летните жеги? Разбира се, че сладоледът!А какво по-хубаво от това да си го направим сами. С естествени продукти и минимално време.

В този сладолед няма консерванти и вредни оцветители. Той е подходящ за тези, които се хранят здравословно, за децата ... и за всички останали. И не само, че знаете какво съдържа вашият сладолед, ами можете да експериментирате в комбинациите от съставки. Развихрете въображението си и почерпете вдъхновение от рецептите, които ви предлагаме по-долу.

Лесен ванилов сладолед

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. бита сметана
  • 1 ч.ч. необезмаслено мляко
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 1 ванилова пръчица

Начин на приготвяне:

Сметаната, млякото, захарта и ванилова

Шоколадов сладолед 

Необходими продукти:

  • 250 г натурален шоколад
  • 100 г краве масло
  • 500 мл сметана
  • 150 г захар
  • 4 жълтъка
  • 150 мл. вода

Начин на приготвяне:

На слаб огън се сваряват водата и захарта, докато се получи гъст сироп, и се оставя да се охлади. С миксер се разбиват жълтъците, като внимателно се добавя и горещият сироп. Сметаната се разбива и се прибавя към жълтъците. Шоколадът, заедно с маслото, се разтопяват на водна баня и се прибавят към сместа. Замразява се с машина за сладолед. Ако нямате такава, сместа се оставя във фризера, докато замръзне. След това се разбива с миксер и отново се връща във фризера. Процедурата се повтаря още веднъж. Половин час преди да се сервира, се изважда от фризера и се оставя да постои в хладилника. 

Сметанов сладолед с малини

Необходими продукти:
  • 750 г бита сметана
  • 80 г захар (ако сметаната не е подсладена)
  • 2 пак. ванилия
  • 150 г малини
  • месестата част от 1 портокал, нарязана на ситно
  • 100 г ситно натрошени бадемови бисквити
  • 100 г сметана, какао и малини за украса

Начин на приготвяне:

След като сметаната се разбие, към нея се добавят малините, портокалът, ванилията и бисквитките. Изсипва се в купа и се оставя във фризера за не по-малко от 4 часа. Преди да се сервира, купата със сладолед се потапя в гореща вода и се обръща с дъното нагоре. Украсява се с бисквитките и малините, и се поръсва с какао.

Не препълвайте машината за сладолед. Достатъчно е да напълните 3/4 от нея. Може да ви изглежда празна, но това е количеството, което дава най-добрите резултати.

Независимо какви са инструкциите в рецептата, когато бъркате яйцата за основата на сладоледа, никога не изсипвайте при тях повече от 3-4 с.л. гореща сметана, преди да прибавите яйцата към цялата сметана. Работете бавно, за да не се получат неприятни бучици.

Може да използвате празна кофичка от кисело мляко, в която да изсипете вашия сладолед, преди да го оставите да се охлади във фризера. Най-добри в случая обаче са плитките, плоски контейнери, които осигуряват еднаква консистенция в сладоледа.

Ако използвате алкохол в рецептата, не надвишавайте дозата от 1/4 ч.ч. от него. В противен случай ще усложните замразяването на сладоледа.

За да увеличите кремообразността на сладоледа, може да добавите яйчени жълтъци или aвокадо.

Използвайте повече сметана, отколкото мляко.

За да остане сместа кремообразна, сметаната и белтъците трябва да са добре разбити на твърд сняг, а жълтъците - на крем. Белтъците трябва да бъдат разбити най-накрая, за да не спаднат, докато приготвяте останалите продукти.

Докато сладоледът се охлажда, дръжте машината далеч от печки или други уреди, които излъчват топлина.

За да предотвратите образуването на ледени кристалчета върху сладоледа, преди да го оставите във фризера, го покрийте с найлоново фолио.

Домашно приготвеният сладолед може да издържи седмица. Това е времето, в което ароматът и консистенцията му са най-добри. След това той започва да губи вкусовите си качествата. Затова го хапвайте бързо, винаги можете да си направите още!