Световни постижения, свързани с  работа на най-високата сграда в света (2003 г.), за най-високото и бързо спускане (1997 г.) и изкачване (2002 г.) по въже от летящ хеликоптер, както и за най-височинното (2004 г.) аварийно отреагиране за спешна ремонтна дейност. Това са само малка част от постиженията на Иван Кристоф, когото всички наричат просто Човека Паяк или Спайдърмен. Но това не му е достатъчно. “Ако не предизвиквам себе си отново и отново, няма са съм това, което съм”, казва българинът. 

Кристоф имигрира в Канада в зората на демокрацията и се установява в Торонто, без да знае английски език. Кандидатства в полицията, но не е приет именно заради това. По ирония на съдбата обаче по-късно си партнира редом със служителите на реда не един и два пъти и е канен като специален гост на празниците в тяхна чест (Law Enforcement and Emergency Services Appreciation Day), пише bg-voice.com.

Явно Иван от малък е приличал на Спайдърмен. Обичал да се катери къде ли не, а също бил и страстен пещерняк. Веднъж като тийнейджър отишъл с група до Голямата Балабанова пещера и пръв стигнал до най-голямата нова галерия там, а приятелят му Йордан Павлов, който се забавил, открил нови разклонения.

Чувството за екстремни преживявания не напуска Иван и в Торонто и той създава фирма за вертикални операции. Веднага е забелязан от специалистите в областта и скоро започва да получава много поръчки за ремонт на фасадите на различни сгради, а също и да извършва рисковани операции на труднодостъпни места. Канадските медии са очаровани от атрактивните изпълнения на сънародника ни и му дават прякора Спайдърмен.

Кристоф развива богата благотворителна дейност като доброволец и се включва в инициативи за полицията и пожарната, а също и създава нови такива. Помага за използването на по-ефективни методологии за бързо измъкване на хора от пожари, пропасти, високи етажи. Първата му мисия била да спаси човек във влак, решил да се самоубие.

За да бъде в още по-голяма полза на обществото, Иван създава канадска неправителствена организация за екстремни спасявания на хора H.E.A.R.T., чрез която има принос за подобряване на канадските и световните стандарти при въздушно-въжени операции. След въвеждане на неговите препоръки в Канада броят на жертвите при трудни спасителни операции намалял от 4-5 на година до нула.

Най-голямото постижение на Иван, световният рекорд за аварийно-ремонта работа през 2003 г. включва изкачване на най-високата тогава кула в света CN Tower чак до антената на върха й. Това прави общата височина на мисията повече от 500 м (1700 фута). Година по-късно той извършва също пълно научноизследователско проучване и дава оценка за обективен контрол при височинно-въжена дейност от този строителен „покрив на света“ на 555 метра над земята.

Част от изкачването включвало изследване дали и къде външната част има нужда от укрепване или поправка. “Бях на специална диета преди изкачването заради спецификата на работата и опасната  обстановка, а и там горе атмосферните условия са три пъти по-екстремни от тези на земята и трябваше да съм в отлична форма”, спомня си Кристоф. “Освен това трябваше да нося специално защитно облекло заради RF микровълните, които по принцип излъчва антената”, допълва той.

В знак на признание за цялата му дейност полицията в Торонто го кани като специален гост на първия по рода си празник за отдаване почит към служителите на реда и екипите за спешна помощ, който после става ежегодно събитие. Иван получава покана да участва още няколко пъти, като веднъж дори води парада, който е бил част от проявата. Освен това през 2001 г. Кристоф е избран от жителите на Торонто за един от „безименните“ герои на града.

Запомнящи са и участията му в голф турнирите, организирани от 62-рия кмет на Торонто Мел Ластман с цел събиране на пари за благотворителност, включително и за болни деца. Кметът дори участвал в една от демонстрациите на българина и бил “спасен” лично от него. Събраните пари от всички съвместни инициативи надхвърляли сумата от 445 000 долара. “Горд съм, че познавам кмета Ластман и че можах да помогна на тези деца”, казва Кристоф и допълва, че още пази благодарствените писма от него.

В момента българският Спайдърмен е в Родината и се занимава с различни проекти, но не спира да мисли за нови рекорди в катеренето. Обмисля участие на шоуто за хеликоптери в Атланта (март 2019 г.), а също и новаторско постижение на височината на най-високата кула в света в момента Бурж Калифа (ноември 2019 г.).

Тя се намира в Дубай, където вече също знаят за българския Спайдърмен, тъй като Иван няколко пъти е гостувал на най-голямото в Близкия изток хелиошоу и е впечатлил не само публиката, но и много от принцовете – синовете на  министър председателя на арабските емирства шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, под чийто патронаж се провежда събитието, а също и други негови колеги. “Още договаряме и разработваме на какъв етап да разкрием част от иновациите на предстоящото в Дубай събитие. Ще направя всичко възможно това да стане, като отида там на място”, казва Иван.

Внушителната кула в Дубай е висока 829 м (2722 фута) с антената и има 158 етажа. Ако сте там, няма да ви се наложи да ползвате триковете на Спайдърмен и може да се качите в един от 57-те асансьори, които са и най-бързите в света.

Иван разработва проект, който да е в помощ на хората, които работят на екстремни височини като въпросната кула. Там например трябва да се предвиждат опасностите от силните пустинни ветрове, които често брулят сградата и от отклонението, с което тя е построена. „Предизвикателството е голямо и няма нищо общо с изкачването на CN Tower”, казва Иван. „Но аз не се плаша от екстремното“, допълва той.

И най-хубаво е, че където и да е, Иван винаги се стреми да промотира България.