Един от най-българските аромати, а именно розата стои зад успеха на най-френските сладкиши - макарона.

Българинът Александър Иванчев спечели кулинарно състезание, което го изстреля в кухнята на най-добрия шеф-сладкар във Франция - мосю Пиер Ерме.

Шеф Ерме вдъхновява Александър Иванчев от България да създава шедьоври-изкушения, а десертите го изстрелват в Кулинарната академия на Краля.

Пътят към висшия пилотаж в сладкарството коства много труд, безсънни дни и нощи, стотици рецепти и любопитство. Така стига и до САЩ и ресторант с 3 звезди "Мишлен", информира NOVA.

Ерме кръщава книгата си на иранския град и вид роза Исфахан, но увлечението му по розовия вкус и аромат в сладкарството води към България. Традиционна българска вечеря в Люксембург го провокира да помисли за това как да вложи розата в сладкишите си.

Две години по-късно прави макарони с роза, но французите не искат да опитват нещо непознато и не се продават. Шеф Ерме упорства 10 години и успява да разчупи френските предразсъдъци.

В тортата, която Алекс приготвя за шеф Ерме и авторитетното жури, има и четвърта тайна българска съставка, скрита в сладкото от дюли - ракия.