Българка е сред топ 10 на най-добрите маникюристки в света. Постижението на Катя Райкова е уникално, но не единствено - тя е носителка на над 25 купи и медали от различни международни състезания по маникюр. Във върховата десетка в света влиза по време на последното състезание - в Щатите.

„За мен е гордост, че за втора поредна година успявам да попадна в тези топ 10 – казва тя. – Прекрасно е чувството, защото се запознаваш с много нови хора, виждаш различни работи, техники, представа“. Катя прави изкуство върху женските ръце вече повече от 17 години и не се задоволява с това, което може и знае. Напротив – непрекъснато търси новото.

На работното си място е направила и стена на гордостта, на която стоят всички купи, медали и статуетки, спечелени за тези 17 години. На последния конкурс се класира трета с маникюр на тема „Зли вещици“: С тези нокти поне половин час нищо не може да пипа, докато трае оценяването, разказва Райкова. Такъв маникюр се изработва месец – месец и нещо. После се залепва върху нокътя на модела. Всеки детайл е ръчно изработен. „Измислила съм всеки детайл. Това не е просто фигурка, залепена върху нокът, има идея“, споделя тя пред бТВ.

Самата Катя е с изключително дълги и пищни нокти, но казва, че не ѝ пречат. „Първия път, като имах състезание, реших да ги махна, за да ми е уж по-лесно, но много страдах, защото обичам да привличам внимание и да ме питат къде съм си правила ноктите“.

Следващата мечта на Катя е да направи професионален център за обучение и шоурум, в които да предава знанията си и на други. А до тогава ще продължава да се явява на международни конкурси, за да защитава мястото си в топ 10 на най-добрите маникюристки в света.

Снимка: бТВ