Българката Ина Димитрова е втората жена в света, която успешно преодоля дълбочина от 200 метра при гмуркане в Червено море. Рекордът от 221 метра е на южноафриканката Верна Ван Шайк, който не е поставен в морска, а солена вода. Постижението е направено по време на тренировъчно спускане в Червено море вчера, при което Ина Димитрова достига дълбочина от 200 метра, с което бележи световен рекорд за гмуркане за жени в открити морски води, съобщи БТВ. С това тя става и втората жена в света, преминала границата от 200 метра дълбочина.

Предишното постижение за солена вода е реализирано от мексиканката София Понсе през 2010 г. – 190 метра. Рекордът в сладка вода е 221 метра на южноафриканката Верна Ван Шайк от 2004 година. Ина Димитрова се спуска до 200 метра за 5,40 минути, а общото време до изплуване е 282 минути. За гмуркането си тя използва 7 вида газови смеси.

Предходното гмуркане на Димитрова е 174 метра в Дахаб, Египет от октомври 2014 година. Поради високата степен на риск, достигането до подобни дълбочини изисква сериозни технически умения и психическа подготовка на водолаза, както и сериозен опит в техническото гмуркане.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg