Често ви разказваме за интересни проекти за кемпери или каравани, които са дело на американски или други чуждестранни фирми, но днес ще заложим на нашенското и ще ви разкажем за българския проект с името KHAN. Той е дело на Людмил Аспарухов и представя офроуд каравана с компактни размери и висока проходимост, която както самият той казва, може да ви отведе на места, където никой друг не може да достигне и дори да нощувате там.

Идеята за проекта се заражда в началото на пандемията от Ковид 19, когато Людмил търси каравана за себе си и семейството си, за да се отдаде на почивка в отдалечени точки в планината. Именно така започва да търси каравана, но единствените варианти, които намира са от САЩ, а цените им започват от 25 хиляди долара. Позовавайки се на знанията и уменията си, той решава, че сам ще направи подобна каравана и през изминалата година закупува стара каравана, за да разгледа технологията ѝ. Той казва, че направата се оказва по-лесна отколкото мисли първоначално и веднага се заема с прототипа.

Людмил определя, че караваната е насочена към по-младото поколение хода, които са на високи позиции и работят в големите градове, а през почивното време търсят коренно противоположното и спокойствието на отдалечените точки. Вътрешните размери на караваната са 160х220 и на практика представляват едно легло на колела. Производителят не споменава каква е точната цена на творението, но казва, че ще е по-ниска от тази на основните конкуренти, а в същото време ще бъде в премиум сегмента с най-различни технологии.

Българското се запазва и в дизайна, който е дело на Росен Фичеров. Окачването е независимо и е дело на популярна американска компания. Караваната има още и електрически спирачки, за да улеснят спускането по наклони и да не натоварват спирачките на автомобила.

Людмил Аспарухов споделя, че на пазара има и други компании занимаващи се с подобни проекти, включително и български, но повечето от тях работят над кемпери. Той допълва, че се радва за това, че има и други такива фирми, тъй като именно конкуренцията е нещото, което създава бизнес, надпревара и усъвършенстване. Людмил споделя, че от малък е научен, че ако иска нещо, то трябва да си го изработи сам. Поставяйки предишния си опит на маркетолог и познанията си в технологичната сфера, той се решава на създаването на този проект, като паралелно с това прави военни разработки за армията и полицията.

След като ви разказахме за идеята и прототипа, ще следим развитието на проекта и ще ви информираме за повече подробности около него.