Бъкингамският дворец стартира производството на Sloe Gin с трънки, внос от Източна Европа, с преобладаващо съдържание на български такива, съобщи днес The Daily Telegraph. Бутилката от 500 мл. е със сила от 26 градуса и се продава за 30 паунда. Напитката обаче се предлага с доставка само във Великобритания.

От Бъкингамския дворец разкриха, че били принудени да внасят плодовете от Източна Европа, защото британските трънки не отговаряли на стандарта.

Фондация "Роял кълекшън", която лансира новата напитка, поясни, че британските трънки не били налични в нужните количества и качество. "Използваме цели плодове, а не концентрат, което означава, че е нужно най-високо качество", каза говорителка на тръста.

Обяснението беше определено като "пълна безсмислица" от Дейвид Патрик, основател на производителя на трънки sloeberries.org.uk в Норфък. "Обикновено трънките са с диаметър един сантиметър. Който и да е храст по света ще роди такива плодове. Това не е роза, която да има милиарди разновидности", каза той.

"Масово ги произвеждат и замразяват в България. Всеки, който ги внася, може да го прави единствено, за да спести пари, защото те ги продават на тон и е много по-евтино", поясни той. 

Новият джин, който ще се продава за 30 британски лири бутилка от половин литър, се появява след успеха от миналото лято на собствената марка на двореца, която се разпродаде онлайн за осем часа.

Фондацията се грижи за колекцията произведения на изкуството и официалните резиденции на кралицата и се надява с продажбите да натрупа приходи за преодоляване на значителните загуби от туристически постъпления заради пандемията.