Двойка от Минесота, правила опити за дете в продължение на години, се сдоби с две момиченца, с по-малко от два месеца разлика. 31-годишната Келси Пиърс е дала живот на момиченце на 23 ноември. Името на детето е Ава. На 1 октомври тази година обаче в семейството се родило и друго дете - Евърли. То било износено от майката на Келси - Лиса Рудърфорд, която станала сурогатна майка. 

В продължение на три години Кейси и съпругът и Кайл се опитват да имат дете. Прибягват до всички възможни варианти, след като докторите съобщават на Пиърс, че яйчниковият ѝ резерв е намалял драстично. Впоследствие е извършено успешно ин витро оплождане, но Кейси губи плода. Медиците откриват, че е почти невъзможно тя да износи дете, заради вроден дефект в матката ѝ. След двегодишно лечение и операция, новините отново са лоши. 

Лекарите съветват младото семейство да потърсят сурогатна майка. Подобен вид "услуга" с САЩ е напълно законна, но скъпоплатена - обикновено струва около 100 000 долара. Двойката обаче не разполага със средствата. След като чува новината, майката на Кейси настоява да износи бебето. 

Всъщност, идеята назрява още през 2018 година. По време на едно от посещенията си в Мичиган Лиса попада на статия за 57-годишна жена, родила собственото си внуче. Още тогава тя била твърдорешена да помогне, макар че децата ѝ не взели предложението насериозно. 

"Когато имаш деца, искаш животът им да бъде по-добър, по-лесен, по-пълноценен от твоя собствен. Помислих си: Е, не мога да ви дам 100 000 долара, но мога да ви помогна да постигнете мечтата си", разказва Лиса. Тя е преминала през редица тестове, за да е сигурно, че може да стане сурогатна майка. На 7 февруари тази година ѝ е присаден ембрион. Седмица по-късно става ясно, че е бременна. 

"Събудих се и имах съобщение от нея - снимка на положителен тест за бременност. Беше трудно да и позволя да го направи, заради възрастта ѝ и всички рискове. Но тя наистина го искаше", спомня си Келси. Само месец по-късно тя отива да купи лекарствата, изписани ѝ срещу фертилитет. По навик си купува и тест за бременност, какъвто си е правила всеки месец по време на лечението си. 

"Направих си тест, погледнах го и за малко да го хвърля в коша, както обикновено, когато видях двете чертички. Направих си втори, после отидох на лекар, който потвърди, че съм бременна. Никога преди не бях излизала щастлива от лекарския кабинет. Плаках цял месец", разказва тя.

В крайна сметка, и двете бременности минават без усложнения, а семейството, преминало през всичко, за да има дете, в момента се радва на две. Келси и Лиса се подкрепят по време на бременността. 53-годишната баба пък не крие, че бременността и била доста по-различна от първите две. 

Сега двете момичета са здрави и се чувстват отлично. Майка им и досега не може да повярва в случилото се и признава, че е много щастлива.

PHOTO: Kelsi Pierce, right, and her mom, Lisa Rutherford, pose together during their pregnancies.