Асеновградчани събират средства, за да запазят последния останал файтон в града си. Инициативата тръгна във Фейсбук, след като буден българин случайно попаднал на обява в интернет. Оказало се, че красивото автентично возило, което е на повече от 80 години, се продава за 7 000 лева.  

„Файтонът би могъл да бъде поставен под навес някъде в близост до Етнографската къща, Старинното училище или на друго подходящо място, за да радва очите и на асеновградчани, и на туристи”, пише в социалната мрежа инициаторът Никола Филипов – асеновградчанин, който от години живее в Англия. Човекът разказва, че музей в Лондон притежава колекции от стари файтони и ретро коли, а асеновградското возило е дори по-красиво от тях. Друг асеновградчанин пък предлага файтонът не просто да стои като експонат, а да бъде пускан в движение на празници в града. Прави аналогия с кралската карета, изложена в музея на Лондон, с която кралицата отива до парламента за откриване на първата сесия. Процесът се наблюдава с интерес от гражданите и туристите, а до самата карета като експонат стои табела, която обяснява историята и за какво се ползва ценното превозно средство.

За броени часове идеята събра десетки привърженици, които вече даряват средства, за да откупят антиката. „Много се зарадвах, когато ми се обадиха хората и ми казаха, че искат да го запазят”, сподели пред TrafficNews Анастас Танев, който е публикувал обявата в интернет. Той разказа, че файтонът бил собственост на неговия вуйчо Костадин Михайлов – Капитана. Закупил го през 1984 г. заедно с още три возила. Ежедневно го използвал за разходки из Асеновград. Возил булки по сватбите. Общината го наемала за празници, по Коледа служел за превоз на Добрия старец. Участвал в честванията в Деня на Съединението в Пловдив. Сниман е в няколко документални филма. През 2011 г. посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който бил на официално посещение в Асеновград, обиколил града с този файтон.

„Откакто дойде демокрацията, станахме модерни, вече никой не се движи с файтон. А и вуйчо ми почина и съпругата му ме помоли да пусна обявата в интернет. Просто жената не може да се грижи за файтона”, обясни Танев. Той е категоричен, че возилото е в перфектно състояние и не се нуждае от ремонт. „Няма нужда от нищо. Впряга се едно конче и тръгва”, допълни Танев.