Aко не си се осмелила да сготвиш цяло печено пиле, сега е моментът. Днешната рецепта е лесна, с достъпни продукти и ще ти бъде полезна да получиш вкусен резултат. Ето и как да си я приготвиш:

Необходими продукти:

• 3 скилидки чесън

• 2 моркова, нарязани

• 1 лук, разрязан на 4 части

• 220 гр. картофи, разрязани на четвъртинки

• зехтин

• сол

• прясно смлян черен пипер

• 1 голямо клонче прясна мащерка

• 1 голямо клонче свеж розмарин

• 800 гр. пиле

• 1 лимон, нарязан

Начин на приготвяне:

За цялото пиле най-добре използвай тавичка, подобен на форма за кекс. Загрей фурната до 200 градуса и покрий отвора на съда с фолио.

Отстрани на тавичката сложи чесън, моркови, лук и картофи. Поръси със зехтин и подправи със сол и пипер. Добави клонки от прясна мащерка и розмарин върху зеленчуците.

Изсуши пилето с помощта на хартиени кърпи. Овкуси вътрешността му със сол и черен пипер, след това го напълни с половинките от лимон, няколко клончета мащерка и няколко клончета розмарин. По кожата му „разтрий” зехтин, а след това подправи със сол и пипер на вкус.

Постави пилето в средата на съда, с гърдите нагоре. Печи, докато се сготви и кожата му стане златиста, от час до час и 10 минути. Остави го да почива най-малко 15 минути преди да го нарежеш. Сервирай с печени зеленчуци и соковете от тавичката.