Всички си спомняме за милото домашно духче от поредицата Хари Потър, което дава живота си, за да спаси този на приятеля си. Малкото симпатично същество се превръща в любим герой на поколения, а мястото, където във филма се намира гроба му е превърнато в светилище.

Потър маниаци от цял свят се стичат  на плажа Freshwater West в Пембрукшър, за да отдадат почит към Доби като оставят цветно камъче, послание или чорапи като възспоминание.

Националният тръст, който управлява плажа, проведе консултация, която попита дали гробът на Доби трябва да бъде преместен, съобщава The Guardian.

 Има опасения, че високият брой посетители и замърсяването увреждат околната среда. Freshwater West е защитена природозащитна зона, дом не само на птици, тюлени и морски свине, но и на гущери и орхидеи.

Получават се повече от 5000 отговора. По тази причина гробът на Доби ще остане на досегашното си място, но от Националния тръст молят туристите да правят само снимки без да оставят чорапи и други предмети.  Парчетата боя могат да попаднат в морската среда, излагайки на риск дивата природа.