Американците планират да похарчат средно по 825 долара за подаръци през тази година спрямо 776 долара миналата година, според NerdWallet.

До Деня на благодарността има още време, но в САЩ пикът на празничното пазаруване вече е започнал. Макар че е вълнуващо да избират и да подаряват подаръци на любимите си хора, това може да се окаже изпитание за бюджета на голяма част от потребителите в САЩ.

Според най-новото проучване на CNBC и Acorns Invest in You, проведено от SurveyMonkey и цитирано от investor.bg, около половината (49%) от американците очакват да похарчат по празниците приблизително същата сума както миналата година за подаръци на приятелите и семейството.

36% са казали, че се надяват да похарчат по-малко през този празничен сезон. Само 13% от анкетираните планират да похарчат повече през празничния сезон тази година, съобщават от CNBC.

Проучването, проведено в периода 21 - 25 октомври, изследва отношението към парите на 2776 американци на възраст над 18 години в цялата страна. Според резултатите повече от половината от по-възрастните американци, на 55 или повече години, имат намерение да похарчат по-голему суми в сравнение с по-младите възрастови групи.

Проучването установи също, че 41 млн. американци все още изплащат дълг по кредитните си карти заради миналогодишното празнично пазаруване.