42-годишен любител на силни усещания постигна нов рекорд - той стана първият човек в света, скочил без парашут от 7620 метра височина и успял да се приземи успешно в мрежа. Люк Айкинс направи 2-минутно свободно падане със скорост 193 км/ч, след което уцели спасителната мрежа с размери 30 на 30 метра, опъната между строителни кранове на височината на 20-етажна сграда в ранчото “Биг Скай” в Сими Вали, Калифорния.

Така той постави световен рекорд по скачане без парашут. Американецът се обърна по гръб в последната секунда, преди да падне в мрежата за по-голяма стабилност, съобщава Би Би Си, цитирана от 24 часа. Веднага след историческия скок Айкинс прегърна жена си Моника, която гледаше от земята с 4-годишния им син Логан и други роднини.

“Почти левитирах, невероятно е. Просто се случи! Дори не мога да намеря думите, с които да го опиша”, заяви развълнуваният Айкинс.

Събитието беше предавано на живо по американски телевизии. Заради това, преди да скочи от самолета, Люк получил нареждане от Гилдията на киноактьорите в САЩ да носи парашут. Според 42-годишния смелчага обаче с допълнителното съоръжение на гърба му би било твърде трудно да уцели мрежата. Приземяването също би било по-опасно заради високата скорост на падане. Затова, когато самолетът се изкачвал към предвидената височина, авантюристът свалил парашута от гърба си. Айкинс поясни, че ако се бе наложило да го носи, е нямало да го отвори.

От 7620 метра височина американецът скочи с други трима души, които носеха парашути. Единият снимаше шоуто с камера, друг пък имаше димка на крака, за да може хората на земята да следят падането. Третият парашутист носеше кислородна маска, за да снабдява с кислород Айкинс до височината, където вече няма да има нужда.

На височина 1500 метра триото отвори парашутите си и остави 42-годишния мъж да пада сам. Айкинс имаше джи пи ес, който го насочвеше към мрежата. След скока американецът благодари на десетките членове на екипа, които работили с него през последните 2 г., за да подготвят скока, включително и тези, отговарящи за мрежата. “Ако не бях нервен, щях да съм глупав”, казва Айкинс в интервю преди скока. Последната седмица той прекарал в тренировки с парашут.

Идеята за рекордния скок е на приятеля на Айкинс Крис Тали. Когато първоначално обаче му била предложена, той отказал. “Това не е за мен. Имам съпруга и син, имам живот да живея”, казал парашутистът. Няколко седмици по-късно обаче променил решението си.

Люк Айкинс е скочил за първи път с парашут на 12-годишна възраст. Запален по екстремния спорт, четири години по-късно скача за първи път самостоятелно. Зад гръба си има повече от 18 хиляди скока. От тях в около 30 случая му се е налагало да отваря резервния парашут. Участвал е в каскади за филма “Железният човек 3”. Баща му и дядо му са парашутисти, а жена му има 2 хиляди скока.

Айкинс помогал на австриеца Феликс Баумгартнер за скока му от ръба на Космоса, който бе от височина 38 км през 2012 г. Освен това участва в обучението с парашут на американските тюлени и други членове на елитните бойни сили.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg