Бенките са нещо, което се открива по всяко човешко тяло и то в немалък брой. Средно човек има около 30-40 бенки, като броят им не е пряко свързан с меланомите. Под влияние на някои фактори обаче при бенките ни могат да постъпят изменения, рискови за здравето. Вредни ултравиолетови лъчи, други лъчения, генетична предразположеност и т.н., пише actualno. 

Когато редовно преглеждате тялото си за подобни изменения и посещавате на всеки 6 месеца специалист, то можете навреме да “хванете” появил се проблем, ако има такъв, и да предприемете своевременно лечение. По този начин шансовете ви за излекуване са в пъти по-големи.

5-те промени в бенките, за които трябва да следим

Асиметрия

Това ще рече, че двете половини на бенката ви се различават осезаемо. Обикновено нормалните бенки са еднакви от двете страни по размер, цвят и форма, така че ако установите големи разлики - се консултирайте със специалист.

Размиване на границата

Бенката има ясно разграничен обхват и не е с размити краища, но злокачествените бенки често имат парцаливи и замъглени граници, които с времето все повече се сливат с тена на кожата ни. Това също трябва да бъде предупредителен знак и да се обърне нужното внимание.

Промяна в цвета 

Може би това е признакът, който забелязваме най-бързо и лесно. Освен промяната в по-тъмен нюанс например, бенката може да има и повече от един цвят с налични нюанси на черно, червено, кафяво, а дори и бяло или синьо. При установено наличие на разлика от нормалния кафяв цвят, е време за вашата сигурност и здраве да се погрижи специалист.

Промяна в диаметъра

Размерите на бенките също може да подсказват за това дали те са доброкачествени и нормални, или представляват риск за здравето. Обикновено нормалният диаметър на бенката е до 6 мм, но ако по рождение имате и по-големи или впоследствие установите нарастването на някоя бенка, то най-добре се консултирайте с дерматолога си.

Други промени във вида на бенката

Освен всичко споменато до момента, са възможни и други предупредителни знаци, по които да установим наличие на проблем. Симптомите на бенка, превърнала се в меланом, може да са например и сърбеж около засегнатото място, подуване и болка, промяна в текстурата и т.н. Затова е от изключителна важност да следите вида особено на по-изразените си бенки, както и да не се подлагате на твърде много лъчения, солариуми и др. без необходимата слънцезащита.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.